Putovanja

SITNICA KAO USPOMENA

10 savršenih suvenira kada dolazite s putovanja

Putujete, ali vam uvijek glavobolju zadaju pokloni koje bi ste trebali donijeti sa putovanja i to vama dragim osobama. Najčešće su suveniri u onom obliku koji je karakterističan za zemlju ili grad koji ste posjetili, no sa ovih 10 stvari nećete pogriješiti. Zavirite…

Ilustracija   FOTO:zivotpodlelucie.com
Piše: Republika.eu / punkufer.hr

Šalica

Šalice su jedan od najčešćih suvenira diljem svijeta, posebno u europskim zemljama. Takve šalice su u većini slučajeva jeftine i korisne jer ne služe samo za skupljanje prašine. Motivi su različiti, od prirodnih krajolika do slavnih ličnosti koje se vežu za pojedine destinacije.

Majica

Nema tog shopa gdje nećete pronaći t-shirt majice raznih veličina, boja i printeva koje se prodaju kao suveniri. Dok neke od tih majica znaju biti prava dizajnerska djela, većina njih nosi samo print imena grada ili destinacije u kojoj se prodaju. Nisu najbolji izbor ako ste kratki sa budžetom, ali vrijedi riskirati ponekad.

Lokalne rukotvorine

Pašmina od kašmira ili sari iz južne Indije, samo su neki od suvenira koji možete kupiti u Indiji. Pa tako na globalnoj razini postoji nekoliko suvenira za koje se zna da potječu iz točno određenih država. Na sam spomen Swarowskog zna se da dolazi iz Austrije, drvene klompe su iz Nizozemske, bumeranzi iz Australije... Ručno rađeni suveniri imaju najviše posebnosti jer su svojim izgledom i oblikom usko vezani za područje koje ste posjetili.

Posteri, slike i razglednice

Posteri i razglednice hvataju srž neke destinacije kao ni jedan drugi suvenir, a na njima se najčešće nalaze neki od najupečatljivijih motiva određenog područja. Iznimno su jeftini, ali isto tako zauzimaju i jako malo mjesta. 

Sušena hrana

Iako je hrana iznimno rijedak suvenir, ne smijemo zanemariti činjenicu da smo svi jednom dobili neki komadić namirnice iz nekog dijela svijeta. Bilo da se radi o talijanskoj pasti, mozart kuglicama ili švicarskom siru, hrana nas uvijek podsjeća na lijepe trenutke odmora. Ona nije trajna, jer se pojede, ali ima li što bolje od prave talijanske tjestenine?

Nakit

Nema boljeg suvenira za žene nego nakit. A izbor je zaista šarolik. Od malog nakita kao što su jednostavne naušnice do grandioznih ogrlica, kupnju suvenira možete prilagoditi svojem proračunu. Kupujete li ih u skupljim trgovinama ili pak na štandovima, s nakitom nećete pogriješiti.

Torbe

Nema te žene, a i ponekog muškarca, koja nije luda za torbama. Torbe s nazivima gradova iz cijelog svijeta česta su pojava na špici u zadnje vrijeme. Nisu vrlo skupe, a mogu se koristiti za svaku priliku. 

Kape i šalovi

Kape, šeširi i marame nesumnjivo su neki od najčešćih suvenira koje donosimo s putovanja i poklanjamo drugima. Ideja iza tih suvenira je da su poprilično jeftini i korisni. U prtljazi pri povratku zauzimaju jako malo mjesta, pa su zaista idealan suvenir-poklon.

Magnetići

Najbolji dio u vezi magnetića je da su izrazito maleni i da stanu u svaku torbu tako da ne morate brinuti oko toga da će vam zauzeti previše mjesta. A i frižideri bi izgledali poprilično tmurno da nema ovih šarenih magnetića. Motivi na njima mogu biti različiti, od krajolika, znamenitosti do lica poznatih ljudi. Isto tako materijal izrade je šarolik. 

Izvor: punkufer.hr