Gospodarstvo

"IZNIMNO ZNAČAJNO TRŽIŠTE ZA HRVATSKU"

U Moskvi počinje 'Rusko-hrvatski gospodarski forum'

U Moskvi počinje Rusko-hrvatski gospodarski forum na kojem sudjeluje oko 200-tinjak ruskih i 100 hrvatskih tvrtki. Uz forum održat će se i investicijska konferencija. Hrvatsko izaslanstvo predvode ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik HGK Luka Burilović.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Robna razmjena dviju zemalja u prvih deset mjeseci prošle godine porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013.godinu. Hrvatska je u Rusiju izvezla robu u vrijednosti od više 280 milijuna dolara, a najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu te prehrambene proizvode. S druge strane Rusija je u Hrvatsku izvezla robu u vrijednosti od više od milijardu dolara. Veliki uteg robnoj razmjeni u ovom trenutku čine sankcije EU kojima je Rusija izložena od sredine prošle godine zbog istočne Ukrajine.

Bitno je stoga nastaviti gospodarsku suradnju u područjima koja nisu obuhvaćena sankcijama, ali i pronaći prostor za njihovo unaprjeđenje u budućnosti, poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 

Iz HGK-a poručuju da je rusko tržište iznimno značajno za hrvatske tvrtke, te kako je gospodarski forum prilika da im se pomogone, ali i da se pripremi teren za dolazak novih tvrtki, kao i ruskih investitora u Hrvatsku.