Brodsko-posavska

PODCRKAVLJE

Sportska dvorana pod krovom, za školu novi izvođač radova

U Podcrkavlju bi, prema svemu sudeći, uskoro mogli zapuhati dobri vjetrovi, bar kada je riječ o gradnji sportske dvorane i sporne nove škole.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Iako gradnja, vrijedna 3,5 milijuna kuna, koju je sukladno s novim ugovorom od ljeta prošle godine preuzela vinkovačka tvrtka Watmont, kasni dvije godine, za dvoranu sve ide prema planu. Temelji su počeli nicati prošlog kolovoza, a dvorana bi trebala biti završena do srpnja ove godine, i to je, čini se, izgledno, pa bi učenici već sljedeću školsku godinu tjelovježbu i sportske aktivnosti mogli imati na pravom mjestu. Pokrivena i fasadom spojena, sa zgradom škole - čini jednu cjelinu, no kako sada stvari stoje, oba objekta neće biti dovršena istovremeno, iako su, u skladu s projektom, od početka međusobno povezana instalacijama.

Trakavica oko nove škole odavno je zamorila roditelje učenika, koji pokraj nove školske zgrade, čiji je završetak bio predviđen još prije dvije godine, putuju desetak kilometara u podvinjsku osmoljetku. Ni do danas nisu uspjeli doznati zbog čega su dva ministarstva, ono znanosti i ono regionalnog razvoja, počela graditi objekte odvojeno (u početku s istim izvođačem, tvrtkom Fenix), s međusobnom ovisnošću i različitom dinamikom - i zakomplicirali stvari do kraja. Izvođač radova je u međuvremenu zapao u teškoće, pa predstečajnu nagodbu i stečaj, a školu, u kojoj su djeca trebala pohađati sada već drugu školsku godinu, nije dovršio. Nešto se konačno ipak pomiče s mrtve točke.

Zašto je toliko vremena bilo potrebno za raskid ugovora s tvrtkom koja očigledno nije posao dovršila, a novac je (više od šest milijuna kuna), priča se u kuloarima, potrošen - službeno se ne može doznati.