Brodsko-posavska

STIGAO OSAM DANA RANIJE NO INAČE

Klepetan i Malena ponovno zajedno

Najpoznatiji svjetski rodan Klepetan vratio se oko 18 sati kući u Brodski Varoš nakon šestomjesečnog zimovanja u Južnoafričkoj Republici. Od zimskog do ljetnog odredišta preleti 13.500 kilometara.

Klepetan i Malena   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Radio Osijek

Naravno, kao i svake godine vrati se u svoje gnijezdo k životnoj družici, rodi Malenoj, kojoj je krilo slomljeno već dvadesetak godina.

Tko kaže da veza na daljinu ne može uspjeti? I nakon 13 godina ljubav cvjeta u najpoznatijem gnijezdu bijelih roda na svijetu, onom na dvorišnoj zgradi osnovne škole u Brodskom Varošu u Slavonskome Brodu.

Iz toga je gnijezda u svijet poletjelo više od 40 roda.

Klepetan je međutim stigao osam dana ranije nego inače. 

"Neblaka mu, sve je poludjelo! I ljudi, i priroda i životinje", ispričao je kolegi iz Jutarnjeg lista Željku Muževiću Stjepan Vokić, nekadašnji domar varoške Osnovne škole i čovjek koji skrbi o tom poznatom paru roda, javlja Radio Osijek.

"Uvijek je do sada najranije dolazio 24. ožujka, a znao je zakasniti i po tjedan dana. Sve je ovisilo o vremenskim prilikama. Nemam pojma zbog čega je sada kući došao tjedan dana ranije", čudi se Stjepan kojeg je Klepetan zatekao pomalo nespremnog.

Već jutros morao je poraniti na ribnjake i kanale, jer od sinoć mora hraniti dvije rode - s godinama je i Klepetana naučio da je riba - u kanti!