Svijet

ŽALBENO VIJEĆE ODLUČILO

Vojislav Šešelj mora natrag u Haag!

Žalbeno vijeće Haškog suda naredilo je Raspravnom vijeću da odmah opozove odluku o puštanju Vojislava Šešelja na slobodu te naredi njegov povratak u pritvor u pritvorsku jedinicu suda u Scheveningenu!

Vojislav Šešelj   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz zatražio je ranije od Žalbenog vijeća Haškog suda (ICTY) da poništi odluku Raspravnog vijeća o puštanju optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja na privremenu slobodu i vrati ga u zatvor.

"Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužiteljstva nije zasnovana na valjanim pravnim motivima", navodi se u podnesku koji je Brammertz danas uputio Žalbenom vijeću, a koji je objavio Haški tribunal.

Žalba Tužiteljstva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje "podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje".

To znači da Šešelja pozivaju nazad u Haag kako bi se obavio postupak i utvrdilo je li on prekršio uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Podsjetimo, jedan od uvjeta za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu do izricanja presude je, naime, bio da se vrati u Haag kad ga tribunal ponovno pozove. No, Šešelj je na slobodi u više navrata izjavio da se nema namjeru dobrovoljno vraćati u Haag.