Putovanja

VELIKI SPLITSKI PARTY

Ministarstvo turizma će ove godine jače poduprijeti festival Ultra Europe

Ministarstvo turizma će ove godine jače poduprijeti festival Ultra Europe. Ujedno će zajedno sa splitskom gradskom upravom i Ministarstvom pomorstva nastojati što prije riješiti pitanje olupina nasukanih u na Marjanu i u Slatinama. Sve to dogovoreno je na danas održanom redovitom sastanku splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i ministra Darka Lorencina.

Ministarstvo turizma će ove godine jače poduprijeti festival Ultra Europe   FOTO:ULTRA/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Vezano za tri broda, zajedničkim snagama zajedno sa Ministarstvom prometa i infrastrukture ćemo probati to riješiti čim prije. Ja sam razgovarao s ministrom Hajdaš-Dončićem vezano uz to. Ministarstvo isto sa svoje strane poduzima sve, a sad ćemo zajedničkim snagama, Ministarstvo, Grad Split, zajedno sa svim institucijama, pokušati to čim prije riješiti", rekao je Baldasar.

Što se tiče Ultra festivala, Baldasar je istaknuo kako je to značajna manifestacija koju treba podržati, te se stoga našao način da on ide dalje, uz direktnu i indirektnu pomoć organizatoru.

"To je financijska potpora, ali postoji i nefinancijska potpora. Oni imaju jednu specifikaciju koju su nam dali i u kojoj se radi o razumnim staovima, i razumnim zahtjevima tako da ćemo to na zajedničkom sastanku, Ministarstvo turizma, grad Split i organizatori Ultre ćemo se to vrlo brzo dogovoriti", rekao je Baldasar.

Koliko će financijski poduprijeti ovogodišnju manifestaciju nije precizirao, ali više nego prošle godine kada je otprilike iznos iznosio oko 600 tisuća kuna. Lorencin je istaknuo da je riječ o megamanifestaciji koja pozitivno utječe na turizam cijele Hrvatske, a Split je uz to dobio nemjerljive učinke poput promidžbe i identiteta.

"Onošto mi i želimo postići sa organizatorom je puno jači partnerski odnos. Nama je bitno da se Ultra tu drži i za to smo spremni dati i novčanu potporu, ali ima jako puno sinergijskih efekata koje Ultra nama daje, a koje isto mi u sferi promidžbe koju radimo, mogu koristiti Ultri", kaže Lorencin.

Što se tiče turističke sezone, posebno Uskršnjih blagdana ministar očekuje dobre rezultate.

"Obzirom da skoro mjesec dana su ranije uskršnji praznici nego prošlogodišnji, buking je nešto slabiji ali obzirom na najave koje imamo za predsezonu, a pogotovo za glavni dio turističke sezone i sedmi mjesec, imamo itekako razloga za optimizam", rekao je Lorencin.

A Hrvatska je prošle godine od turizma ostvarila prihod od 7,4 milijarde eura, a što je u odnosu na godinu prije rast za 2,8 posto ili 200 milijuna eura. Ipak, unatoč najavama ministra rezultati nisu prešli rekordnu 2008 godinu, već su za 50 milijuna eura manji, a Lorencin danas kaže kako nikada nije specificirao točne brojke.

"Pogledajte sve moje izjave i vidjet ćete da sam u svakoj rekao hoće li biti jedan posto plus ili minus, ali da možemo reći da su nam prihodi isti kao 2008. godine. Ako ćete točno, onda je razlika 0,70 i nešto posto", kaže ministar turizma Darko Lorencin dodavši kako su prihodi čak 12 posto veći od onih u mandatu prethodne Vlade.