Događanja

HPD LIPA NAKON OSIJEKA GOSTUJE U ĐAKOVU

Drugi "Koncert u čast Josipu Jurju Strossmayeru"

Nakon što su uspješno i pred brojnim posjetiteljima 19. ožujka u osječkoj Konkatedrali Sv. Petra i Pavla izveli "Koncert u čast Josipu Jurju Strossmayeru", Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek i gosti ponovit će ga u srijedu, 8. travnja 2015., u Katedrali Svetog Petra u Đakovu.

HPD Lipa jedan je od najtrofejnijih i najuspješnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj   FOTO:HPD Lipa
Piše: Republika.eu

Podsjetimo, Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek, jedan od najtrofejnijih i najuspješnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, nositelj je velikog i svečanog glazbenog projekta nazvanog "Koncert u čast Josipu Jurju Strossmayeru". Ova dva koncerta održavaju se pod pokroviteljstvom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grada Osijeka, u sklopu bogatog programa ovogodišnjeg obilježavanja dviju važnih obljetnica: 200. godišnjice Strossmayerova rođenja (4. veljače 2015.) i 110. godišnjice njegove smrti (8. travnja 1905.). "Veze između Strossmayera i HPD-a 'Lipa' jake su i sežu u daleku prošlost. Naime, 1900. godine Strossmayer pristupa 'Lipi' kao njezin prvi pokrovitelj, a 26. i 27. lipnja 1901. godine osobno je obavio posvetu 'Lipine' zastave na trgu u Donjem gradu", kaže prof. Valerija Fischbach, dirigentica Lipe. 

Program koncerta koncipiran je tako da obuhvaća djela hrvatskih skladatelja, Strossmayerovih suvremenika (Ivan pl. Zajc, Vatroslav Lisinski, Franjo Kuhač), odnosno skladatelja koji su djelovali ili su se rodili za vrijeme njegova života (Franjo Dugan, Franjo Krežma, Dora Pejačević i drugi), dakle hrvatsku glazbu iz 19. i s početka 20. stoljeća. Uz "Lipu", na đakovačkom koncertu ponovno će nastupiti studenti Umjetničke akademije u Osijeku, učenici i nastavnici Glazbene škole Franje Kuhača Osijek te tamburaši Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Osijek 1862", dok će Zbor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu (koji je pjevao na osječkom koncertu) zamijeniti odlična klapa "Slavonica" iz Đakova. Uz katedralne orgulje, gudače, tamburaše, vokalne i instrumentalne soliste te pjevačke zborove,  na sceni će se izmijeniti čak oko 130 izvođača. Koncert u srijedu, 8. travnja (na 110. obljetnicu Strossmayerove smrti), u Katedrali Svetog Petra u Đakovu počinje u 20 sati, a ulazak je slobodan. 

Molimo vas da u svojim medijima objavite ovu najavu i da popratite svečani koncert. Za sve dodatne informacije možete se javiti na broj telefona 091 / 509-12-08 (Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik HPD Lipa) ili 098 / 437-468 (Karlo Kobaš, tajnik HPD Lipa). Unaprijed hvala. Također, ovim putem želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs.