Brodsko-posavska

PROPUSTI I NELOGIČNOSTI U ZAKONU

Boro Grubišić: Vlada je rastrošna, bahata, neodgovorna i nesposobna!

Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju koji uskoro ulazi u javnu raspravu te bi se trebao naći i u saborskoj proceduri već je izazvao niz kritika stručne javnosti, a na brojne propuste i nelogičnosti u nacrtu zakona ukazao je danas i saborski zastupnik HDSSB-a i liječnik Boro Grubišić. Komentirao je i najave o eksploataciji naftnih izvora u Jadranu naglasivši kako je to prijetnja hrvatskom turizmu te kako bi umjesto toga trebalo iskoristiti naftna polja u Slavoniji.

Boro Grubišić: ''Vlada je rastrošna, bahata, neodgovorna i nesposobna!''   FOTO:Ivica Galovic/ PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Niz problema ne samo korisnicima zdravstvenih usluga, već i zaposlenima u sustavu zdravstvene zaštite donijet će novi Zakon, upozorio je saborski zastupnik Boro Grubišić. Istaknuo je kako socijalni pedagozi i edukacijski rehabilitatori prema novom zakonu više nisu na popisu zdravstvenih djelatnika iako rade u zdravstvenim ustanovama, medicinske sestre koje su završile pet godina fakulteta bit će plaćene kao da su završile samo tri, a plaće vozača sanitetskih vozila i hitne pomoći imat će veliku razliku u koeficijentu. Sve ovo značajno će se odraziti na plaće dijela zaposlenih u zdravstvu, naglasio je Grubišić te je upozorio i kako je plan «72 sata» koji pompozno najavljuje ministar Siniša Varga i koji bi trebao skratiti čekanje na liječenje mazanje očiju građana.

Grubišić je najavio i kako će o problemima u novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju progovoriti u Saboru te kako će se žestoko zalagati da se propusti isprave.

Govoreći o eksploataciji nafte i plina iz Jadrana Grubišić je istaknuo kako su zastupnici HDSSB-a svojim potpisima podržali inicijativu Mirele Holy kojom je upozoreno na nezakonitosti u postupku izdavanja koncesija za istraživanje ugljikovodika u Jadranu. Javno je i iznio stav HDSSB-a oko ovog pitanja.

Zbog ovog brzopletog čina koji je napravljen bez konzultacija i sluha za građane koji izražavaju negodovanje značajno će se smanjiti atraktivnost našeg mora, upozorio je Grubišić. Istaknuo je i kako je u cijeloj priči ponovno zanemarena Slavonija koja također ima neiskorištena bogata naftna polja.

Saborski zastupnik HDSSB-a osvrnuo se i na aferu oko dizajna registarskih tablica upozorivši kako je hrvatska Vlada ponovno pokazala kako je rastrošna, bahata, neodgovorna i nesposobna. Naglasio je kako je na natječaj za dizajn tablica potrošen novac poreznih obveznika da bi dan nakon završetka natječaja on bio poništen, zbog čega po svemu sudeći slijedi i tužba svjetskog dizajnerskog društva te plaćanje kazni i penala. Upitao je i kome je uopće smetao hrvatski grb na tablici te nije li se jednostavno moglo po uzoru na brojne druge zemlje samo postojećim tablicama dodati zastavu Europske unije.