Kino & Film

SVEČANO OTVORENJE

Počinju 24. Dani hrvatskog filma

24. Dani hrvatskog filma bit će otvoreni večeras u zagrebačkom Kinu Europa. Na svečanosti otvorenja koja počinje u 20 sati, Željku Senečiću bit će uručen Zlatni Oktavijan za životno djelo, a Festival će otvoriti Josip Pekera, najdugovječniji zaposlenik kina Europa. Filmski dio programa službeno će biti otvoren projekcijom filma Život s Hermanom H Rottom. Riječ je o animiranom filmu o štakoru i pankeru i njegovoj novoj prijateljici, umiljatoj malograđanskoj mački.

Kino   FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Režiju filma koji je uvršten u program Međunarodnog festivala animacije u Annecyju potpisuje estonska animatorica s pulskom adresom Chintis Lundgren. Bit će prikazan i igrani film Odlazak, adaptacija istoimenog stripa Igora Kordeja u režiji Ivane Marinić Kragić te igrani film Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji, koji prati rad tajanstvene Fondacije i Instituta za istraživanje parapsiholoških fenomena i mentalnih filmova, u režiji Dalibora Barića i Tomislava Babića.

Natjecateljski program kojim se otvara festival zaključit će film Horvatovi, socijalna bajka sa zagrebačke Trešnjevke u režiji Arsena Oremovića s Anom Majhenić i Bojanom Navojecom u naslovnim ulogama. Ukupno će biti prikazano 19 kratkometražnih igranih filmova, 11 animiranih, 8 eksperimentalnih, 15 dokumentaraca i 20 namjenskih naslova. Glavni festivalski program uključuje i 6 filmova koji će biti prikazani izvan konkurencije, u programu Fokus.