Tech

ICT SEKTOR

Nokia kupuje Alcatel-Lucent za 15,6 milijardi eura

Finska korporacija Nokia objavila je da preuzima francuskog proizvođača opreme za telekome Alcatel-Lucent, a akvizicija je teška čak 15,6 milijardi eura, te će se isplatiti u dionicama Nokie. Tako će vlasnici dionica Alcatela za svaku dionicu koju posjeduju dobiti 0,55 dionica Nokie.

Ilustracija   FOTO:Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / ICT Business

Očekuje se da će se transakcija realizirati tijekom prve polovice iduće godine, a nova tvrtka raditi će pod brandom Nokia. Preuzimanjem Alcatela, Nokia se dodatno udaljila od tržišta pametnih telefona, te se fokus tvrtke dodatno orjentira na cloud i internet stvari.

Ovom akvizicijom stvoren je najveći svjetski proizvođač opreme i infrastrukture za mobilne mreže, veći čak i od švedskog Ericssona te korejskog Huaweia.

"Udružena tvrtka imat će jedinstven položaj da stvori temelje za besprijekornu povezivost za ljude i stvari gdje god se nalazili. Taj je temelj ključan za sljedeći val tehnoloških promjena, uključujući Internet of Things i prijelaz u cloud. S više od 40,000 djelatnika zaduženih za R&D te 4.7 milijardi eura uloženih u te aktivnosti u 2014. godini, udružene tvrtke će ubrzati razvoj tehnologija budućnosti, uključujući 5G, cloud, IP i software-based networking, analitiku te senzore i imaging sustave", navodi se u službenom priopćenju povodom preuzimanja Alcatela.

Glavni izvršni direktor Nokie, Rejeev Suri, iskoristit će spajanje dviju tvrtki za jačanje tržište pozicije Nokie u Kini, tržištu s 1,3 milijarde pretplatnika. Također, ovaj posao bi im trebao donijeti ugovore sa dva najveća američka mobilna operatera Verizon Communications Inc. i AT&T Inc.

Tvrtka sa sjedištem u Espoou u Finskoj objavila je da će dioničari Alcatela posjedovati 33,5 posto društva, a dioničari Nokije 66,5 posto. Ovaj posao je najveći u toj industriji još od 1999. godine, kada je Lucant Technologies kupio Ascend Communications za oko 21 milijardu dolara, objavio je Bloomberg.

IZVOR: ICT Business