Tech

INFORMATIČKO TRŽIŠTE

Rast domaćeg IT tržišta 4,1 posto

Na domaćem tržištu IT usluga, Combis je zadržao vodeću poziciju, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, dok je HP bio uvjerljivi pobjednik na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja u 2014. godini.

Ilustracija   FOTO:Davor Visnjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / ICT Business

Informatičko tržište Hrvatske u 2014. iskazalo je umjeren rast  od 4.1% u odnosu na prethodnu godinu te pritom doseglo vrijednost od 6,51 milijarde kuna, prema godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics. Za ovu godinu očekuje se rast nešto ispod 3 posto.

Mjereno u američkim dolarima, IT potrošnja je porasla za 3.3% u odnosu na 2013. godinu na 1.13 milijardu dolara. IT usluge bile su najveća zasebna kategorija na cjelokupnom tržištu s udjelom od 30 posto, pakirani softver zauzeo je 16%, kao i segment osobnih računala, u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini. Tableti i osobna računala zauzeli su zajedno 19 posto tržišta, a 17 posto pametni telefoni. Serveri su zauzeli 2 posto, a pohrana podataka 1 posto tržišta.

Tržište hardvera doseglo je 3.5 milijardi kuna uz rast od 4,6 posto gledano u kunama, dok je u dolarima taj rast manji i iznosi 3,8 posto. U uslugama se bilježi ukupno 1,98 miljardi kuna i to uz rast od 2,5 posto u kunama odnosno 1,8 posto u američkim dolarima. Pametni telefoni su u ovome segmentu najveća kategorija s 30 posto udjela i rastom od čak 18 posto na godišnjoj razini, slijede osobna računala s 29 posto, mrežna oprema s 20 posto, a tableti su zauzeli 6 posto.

U strukturi IT usluga, koje u novcu zauzimaju 30 posto udjela, najveći dio je razvoj softvera po naruždbi 16 posto, podrška instalaciji hardvera 15 posto, sistem integracija 14 posto, konzalting usluge za softver i prilagodba korisniku 13 posto, outsourcing 1¸1 posto.

IZVOR: ICT Business