Osječko-baranjska

NIZ DODATNIH SADRŽAJA

42. Kiparska kolonija Ernestinovo od 1. do 9. kolovoza

Ljeto u Ernestinovu je već 42. godinu u znaku kiparske kolonije. Kipari i slikari već tradicionalno stvaraju u prostoru Ernestinovačkog parka. Neki umjetnici prate i tradiciju ove manifestacije pa je i njihov doprinos, ali i staž dug onoliko koliko postoji i sama kolonija.

42. Kiparska kolonija Ernestinovo od 1. do 9. kolovoza   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Četrdeset i druga po redu Ernestinovačka kolonija ove će godine okupiti kipare i slikare iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Domaćini Mato Tijardović i Ivica Tolić, samo su neka od imena koja će u hladovini ernestinovačkog parka izrađivati jedinstvene skulpture od slavonskog hrasta.

"Ja sam ovdje od 1. do ove 42. kolonije. Materijal je spreman u parku, spreman je sav matrijal za umjetnike i mi smo kipari svi spremni da radimo. Ove godine je kolonija tematski, kolonija se zove Veselje. Pozvali smo deset kipara, deset slikara. Jednog kipara imamo iz inozemstva, iz Mađarske, i ovo sve su ostali domaći kipari tako da opet ostajemo međunarodna kiparska kolonija", kaže predsjednik Likovne udruge Petar Smajić Mato Tijardović.

"Mi smo kolonija koja jedina u Hrvatskoj održava dugi niz godina tu narodnu umjetnost u kiparstvu i drago nam je da smo opstali, iako su ovo teška vremena. Nama su otprilike smanjena sredstva financijska za oko otprilike 50% od prije možda 7-8 godina, ali mi uspijevamo uvijek isti broj kipara i slikara dovesti ovdje u Ernestinovo, zato što ima jako puno ljubitelja te likovne umjetnosti i onoga što radimo", kaže tajnik Likovne udruge Petar Smajić Antun Pintarić.

Sve drvene skulpture koje budu izrađene na ovogodišnjoj koloniji biti će izložene ispred galerije kako bi ih posjetitelji mogli odmah vidjeti. Potom će preostale skulpture tijekom godine biti raspoređene u parku u kojem su izrađene te u ernestinovačkoj ulici skulptura. Osim rada na umjetničkim djelima u ernestinovačkom parku bit će organizirano i niz dodatnih sadržaja, glazbenih nastupa i sportskih natjecanja.

"1.8. koncertom će otvoriti najbolji Hrvatski tamburaši, 4.8. nastup Bosutskih bećara, a 8.8. koncert će održati Leteći odred i Denis Dumančić. Više o programu može se naći na Facebook stranici Kiparske kolonije Ernestinovo i na portalima i medijima koji nas prate", rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Dino Tijardović.

A bit će održan i malonogometni turnir koji će započeti u subotu 1. kolovoza u10 sati na igralištu NK "Sloga". Organizatori su istaknuli i kako je posjećenost kiparske kolonije velika, te su čak i u ovim kriznim vremenima uspjeli kvalitetom manifestaciju podići na jednu višu razinu. Ova nadaleko poznata manifestacija trajat će do nedjelje 9 kolovoza, a ulaz na sva događanja je besplatan.