Brodsko-posavska

BROĐANI NAJUSPJEŠNIJI

Slavonci ugrađuju najbrža dizala u Europskoj uniji!

Riječ je o visokom priznanju - Zlatnoj bilanci za 2014. godinu u djelatnosti građevinarstva.

Siniša Stanić, Simplex   FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

U moru loših vijesti o stečajevima neuspješnih tvrtki, prosvjedima zbog neisplaćenih plaća, urušavanju gospodarstva..., pravo je zadovoljstvo čuti vijest da je brodska tvrtka Simplex prema financijskom rejtingu u 2014. godini proglašena ukupnim pobjednikom, najuspješnijim poduzetnikom među uspješnima. 

Veliko je to priznanje i potvrda našeg rada, puta u dobrom smjeru - s osmijehom priznaje obiteljska upravljačka trojka - najstariji član Siniša Stanić te brat Ivan i sestra Marina Stanić-Pavlović, koji su se prije sedam godina odlučili na pokretanje samostalne tvrtke za montažu i ugradnju dizala. I nije bilo lako, uz krizu i recesiju. 

No zanat su odlično ispekli u Njemačkoj, gdje su se našli u progonstvu s roditeljima, obrazovali se i započeli posao montaže i ugradnje dizala. I to ne bilo kakvih, ugrađivali su (a sada to rade iz brodske tvrtke) najbrža dizala u Europi, koja se kreću brzinom od 8,5 metara u sekundi (primjerice, Berlinski toranj, donedavna najvišu građevinu u EU-u), a cilj im je najbrže dizalo na svijetu (trenutno je aktualna pogodba za jedan toranj), koje postiže brzinu od 18 m/sek i proizvodi se u Njemačkoj. Od početka su znali da je izvozno tržište njihov cilj. S dobrim poznavanjem nekoliko jezika, prve dvije godine tražili su partnere, a posljednjih pet, kažu Stanići, ne stižu udovoljiti svim ponudama.

''Naručitelji traže liftove od proizvođača, a oni nas angažiraju za montažu. Odavno smo prepoznati od njemačkih klijenata, gdje imamo poslovnicu od samog osnutka, koji nam daju povjerenje. Sada su to u većini europske zemlje, uz Njemačku, Italija, Francuska, Poljska, Turska, Rumunjska, natječemo se za kompletan Bliski istok, što nam do sada nije bilo od strateškog interesa.'', navodi Siniša.

U Hrvatskoj su do sada radili samo jedan projekt. No prije dvije godine, prvi put u svijetu, baš je tvrtka Simplex u Monaku ugradila dizalo u zgradi koja se istovremeno gradila. Sve uspijevaju zahvaljujući dobroj suradnji sa 66 hrvatskih radnika, koji se prema potrebi sele od države do države, gdje projekt može trajati od jedne do tri godine.

''U početku je to nekima bilo malo problematično, no sada je sve dobro, usput učimo kulturu i običaje država u kojima radimo. Na svakom smo gradilištu prepoznati kao najfirma, pa smo uvjereni da možemo još više i bolje'', dodaje Siniša. Cilj im je proizvoditi alate i komponente za dizala, a u konačnici i cijela dizala. U plaćanju svih obaveza prema državi tvrtka Simplex ocijenjena je najpedantnijom u Hrvatskoj, a nekima je vjerojatno čudno kako uspijevaju.