Moda & ljepota

FIT I NA ODMORU

Odbojka jača guzu, ali i potiče hormon sreće

Vježbanje na otvorenom se preporučuje ljeti. Odbojka na pijesku pokreće lijene mišiće i tetive stopala, rolanje jača guzu, bacanje frizbija dobro je za koordinaciju

Odbojka jača guzu, ali i potiče hormon sreće   FOTO:Goran Kovačić/PIXSELL
Piše: Republika.eu/ 24sata.hr

Bez obzira na godine, stanje zdravlja, razinu stresa organizma ili mišićnog disbalansa uzrokovanih različitim lošim položajima tijela na poslu ili sportu koji volite, postoje ljetne aktivnosti idealne za velike i male. 

Svaka aktivnost koja se može raditi vani, uz morski zrak, u hladu ili slabom suncu, već sama po sebi je korisnija za zdravlje od dvoranskih, zagušljivih, često i onečišćenih prostora. Sjajno je kad odaberete neku vrstu aktivnosti koju inače ne radite, kako biste zadali nove motoričke stimulanse mišićima i mozgu te kako biste učili i gradili nove neurološke puteve te razvijali psihološki pozitivan stav o iskorištavanju slobodnog vremena, a time i hormona sreće

Klasičan sport za plažu je odbojka na pijesku jer je sjajna za stopala. Oživljava mišiće i tetive koji su cijele godine zarobljeni u zatvorenim cipelama te ne funkcioniraju kako treba. A zna se da od stopala kreće zdravlje cijeloga tijela. Odbojka je izvrsna i za pravilno držanje jer izdužuje tijelo i otvara prsni koš.

Bacanje frizbija je simpatičan sport umjerenog intenziteta, dobar za preciznost i koordinaciju cijelog tijela. Preporučila bih da se mijenjaju ruke s kojima se baca frizbi kako biste ujednačeno razvijali lijevu i desnu stranu mozga. Za dodatni stimulans, osim velike daljine, pokušajte se kretati po livadi i pritom dodavati.

Zanimljiv za cijelu obitelj je badminton. To je sjajan sport u kojem su ozljede minimalne,  osobito ako igrate na koliko toliko ravnoj podlozi, preko mreže i na definiranim linijama terena. Razvijate tijelu brzinu reakcije, agilnost, koordinaciju i preciznost, a svi mišići su podjednako uključeni te je potrošnja kalorija još satima poslije prilično visoka.

 

Izvor: 24sata.hr