Moda & ljepota

STROGO ZABRANJENO

S mokrom kosom nikako na spavanje!

Često se tuširate netom prije spavanja i nakon toga odlazite u krevet s mokrom kosom zamotanom u ručnik? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda biste ipak trebali preispitati svoju naviku jer ona ima nekoliko štetnih posljedica

Spavanje s mokrom kosom uništava vlasi   FOTO:Gulliver/Thinkstock
Piše: Republika.eu/ Zadovoljna.hr

Odlazak na spavanje s mokrom kosom zamotanom u ručnik nije nimalo bezazleno. Iako su stručnjaci dokazali kako je mit da ćete zbog toga navući upalu pluća ili prehladu neistinit, ova navika ipak ostavlja posljedice na vaše zdravlje.

1. Uzrokuje glavobolje

Za razliku od non-REM faze sna, u REM fazi temperatura tijela raste. Tada se zagrijava i glava zamotana u ručnik pa porast temperature i vlaga mogu izazvati glavobolju.

2. Stvara gljivice

Nije tajna da su jastuci 'dom' za grinje i bakterije jer upijaju znoj, odumrle stanice kože i ulja s tijela. Mokra kosa navlažit će ručnik, a on će vlagu prenijeti na jastučnicu i jastuk i tada, u kombinaciji s toplinom, jastuci postaju plodno tlo za razvoj gljivica. Često ih ne stignemo ujutro iznijeti na zrak kako bi se provjetrili i osušili, pogotovo tijekom zimskih mjeseci zbog povećanih padalina i sve to pogoduje razvoju bakterija.

3. Lomi kosu

Tijekom noći se uvijek gnijezdimo i 'zaležimo', a upravo to ne odgovara kosi koja je u takvim uvjetima lako puca, pogotovo kada je mokra.  

Savjet:

Oprezni morate biti samo ako spavate s glavom zamotanom u ručnik. U svakodnevnim prilikama njegovo nošenje je bezopasno i on može biti sjajan pomoćnik u 'friziranju', kao što je slučaj s ovom jednostavnom metodom kovrčanja kose.

 

Izvor: Zadovoljna.hr