Brodsko-posavska

SANACIJA ODLAGALIŠTA

Smeće donosi 16.000 radnih mjesta

Općina Rešetari u Brodsko-posavskoj županiji do kraja kolovoza treba Ministarstvu zaštite okoliša dostaviti projektni prijedlog sanacije odlagališta otpada s ciljem da joj se odobri 100-postotno financiranje sanacije iz EU fondova i Fonda.

Odlagalište   FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Kako doznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša, vrijednost sanacije odlagališta otpada Rešetari procijenjena je na 22 milijuna kuna, sufinanciranje iz fondova Europske unije iznosi 85 posto, odnosno 18,7 milijuna kuna, a osiguralo ga je to ministarstvo, dok je preostalih 3,3 milijuna, odnosno 15 posto osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Najvažnije je da građani neće platiti troškove te sanacije, a ovaj će model biti korišten i za sanaciju još tri odlagališta otpada. Riječ je o dva odlagališta u Slavoniji – Stara ciglana u Semeljcima i Filipovica u Osijeku, i jednom u Samoboru – Trebež. Vrijednost tih projekata je 108 milijuna kuna.

Država ima cilj sanirati i zatvoriti tristotinjak odlagališta otpada u Hrvatskoj u roku od godinu dana nakon otvaranja centara za gospodarenje otpadom za pojedine županije. Tako je 30. srpnja probni rad počeo Centar za gospodarenje otpadom Mariščina u Primorsko-goranskoj županiji, a do kraja godine probni rad započinje i CGO Kaštijun u Istarskoj županiji. Ove godine raspisani su natječaji za izvođače gradnje centara za Zadarsku, Šibensko-kninsku, Koprivničko-križevačku, Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, a do kraja godine raspisat će se natječaj za centar u Karlovačkoj županiji.

U Slavoniji su planirana dva centra, a oba su trenutno u fazi pripreme projektnog zadatka za izradu studije izvedivosti. Onaj veći, Centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak - Antunovac, na kojem će se obrađivati otpad iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske te s dijelova Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, a što obuhvaća više od 480.000 stanovnika, vrijedan je oko 250 milijuna kuna. Njegova će se gradnja s 60 posto financirati iz EU fondova, ostatak do 90 posto pokrit će Fond za zaštitu okoliša, a preostalih 10 posto jedinice lokalne samouprave.

Centar za gospodarenje otpadom Šagulje - Nova Gradiška vrijedan 130 milijuna kuna financirat će se na isti način, a u njemu će se obrađivati otpad s područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije, na kojima živi više od 240 tisuća stanovnika.

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, u Slavoniji se trenutno sanira ili je već sanirano 23 odlagališta otpada. Među njima izdvajamo sanaciju odlagališta Filipovica u Osijeku vrijednu 9,4 milijuna kuna na kojem se završetak radova očekuje početkom 2016. godine. Sanacija odlagališta Stara ciglana u općini Semeljci “teška” 2,9 milijuna kuna trebala bi biti gotova do kraja ove godine.