Kino & Film

ŽIRI ODLUČIO

Pobjednici 72. Venecija film festivala

Ovogodišnjim 72. Venecija filmskim festivalom predsjedao je redatelj Alfonso Cuarón, koji je predvodio još jedan impresivan žiri.

Piše: Republika.eu / MojTV

Ovogodišnji žiri, a činili su ga Elizabeth Banks, Emmanuel Carrère, Nuri Bilge Ceylan, Hou Hsiao-hsien, Diane Kruger, Francesco Munzi, Pawel Pawlikowski i Lynne Ramsey, pregledao je 21 film u konkurenciji. 

Pobjednik i nositelj Zlatnog lava za najbolji film ove godine je južnoamerički film, proizašao iz kolaboracije Venezuele i Meksika, DESDE ALLÁ (From Afar) redatelja Lorenza Vigasa, kojemu je ovaj film debitantski redateljski uradak. Film se bazira na romanu Guillerma Arriage "21 gram" i prati sredovječnog čovjeka koji se zaljubi u mladog kriminalca. 

Srebrni lav za najbolju režiju otišao je Pablu Traperu za film EL CLAN, dok je Velika nagrada žirija otišla u SAD filmu ANOMALISA Charlija Kaufmana i Dukea Johnsona. 

Nagradu Coppa Volpi za najboljeg glumca odnio je Fabrice Luchini za glavnu ulogu u filmu L’HERMINE redatelja Christiana Vincenta, a Coppa Volpi za najbolju glumicu dodijeljena je Valeriji Golino za film PER AMOR VOSTRO redatelja Giuseppea Gaudina. 

IZVOR: MojTV