Gospodarstvo

PRVA ZELENA ZONA U HRVATSKOJ

Počeli radovi u Industrijskoj zoni Nemetin

Započeli su radovi u okviru projekta Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u Eko-industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku, koji je financiran iz Strukturnih fondova i Kohezijskog fonda Europske unije. Projekat je ukupne vrijednosti 12 i pol milijuna kuna, a dodjeljena bespovratna sredstva iznose 99 posto ukupno prihvatljivih troškova komunalnog opremanja Eko-industrijske zone Nemetin. Obilježavanju početka radova nazočio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Počeli radovi u Industrijskoj zoni Nemetin   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu
Iako nije njegov resor, već ministra Grčića, koji je imao drugih obveza, nije mu bilo teško u luksuznom terencu doći do Osijeka. Nedvojbeno je predizborna kampanja Vlade u punome jeku. U tom pogledu našalio se i gradonačelnik Vrkić, rekavši kako će Jakovina dobiti riječ na svečanosti, a kandidat za njegovu poziciju Željko Kraljičak neće.

"Nećemo i njemu kampanju radit, kad da lovu onda ćemo", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

A Jakovina o kampanji ne želi čuti ni u šali.

"Gluposti. Hoćete mi reći što bi trebali radit. Šest mjeseci prije izbora više ne izlaziti i ne raditi stvari koje su nam posao. Ovo je projekt koji je u rujnu 2014. godine Vlada potpisala, osigurala 99 posto sredstava, provedeni su svi javni natječaji, domaća operativa radi na ovome, ishođene sve dozvole i sva papirologija koja je trebala i početak radova. Rok je vrlo jasan, 10. mjesec 2016. godine", rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Predviđena je izgradnja cesta i oborinske odvodnje, javne rasvjete, telekomunikacijsko-kabelske kanalizacije i toplovoda. Interes su do sada pokazale tvrtke Lagermax, Messer plin i Inspecto, a na jednoj parceli gradit će se Centar za obnovljive izvore energije i bioplinsko postrojenje, koji bi trebali osigurati jeftinije energente za stanare zone.

"Ono što se planira ovim projektom je na preko 100 hektara, naime, cjelokupna zona je na površini 101 hektar i kao takva se smatra zonom nacionalne važnosti, zapravo privući investitore koji trebaju ili veće površine ili blizinu vode, ili veliku količinu vode, pročistača, što mi sve imamo. I to je osobitost ove zone, blizina cestovnog, željezničkog koridora, isto tako blizina riječne i zračne luke", rekla je Kornelija Mlinarević iz Upravnog odjela za programe i projekte EU i gospodarstvo Grada Osijeka.

Bit će to prva Zelena industrijska zona u Hrvatskoj, a osnovni je cilj zapošljavanje, privlačenje ulaganja te razvoj zelenih tehnologija, čulo se na svečanosti.