Brodsko-posavska

MOGUĆI PROBLEMI

Pripreme za kamp kraj Slavonskog Broda

Kroz Hrvatsku je od početka izbjegličke krize prošlo više od 168 tisuća ljudi. Tranzit prema željenim zemljama trebao bi malo olakšati budući centar kraj Slavonskog Broda. Čim bude dovršen, zamijenit će onaj u Opatovcu.

Kamp kraj Slavonskog Broda   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Za izbjeglice koji tek trebaju stići u Hrvatsku, u industrijskoj zoni Slavonskog Broda planiran je novi, za hladnoću prikladniji kamp, opremljen grijalicama i šatorima ili kontejnerima. Lokaciju bivšeg INA-ina skladišta jučer su obišli predstavnici ministarstava policije i obrane, INA-e, HEP-a i komunalnih poduzeća.

Kada će početi radovi, još se ne zna, kaže gradonačelnik Broda Mirko Duspara.


Tranzitni centar na skoro 80 tisuća kvadrata trebao bi omogućiti prihvat pet tisuća ljudi. Do daljnjeg se skupine izbjeglih i dalje smjenjuju u Opatovcu. U prihvatnom kampu promijenjen je i način podjele humanitarne pomoći. Razlog - bacanje hrane, objašnjava glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić.
U protekla 24 sata u Hrvatsku je stiglo više od 7 i pol tisuća novih izbjeglica. Nakon registracije u Opatovcu nastavljaju dalje već poznatom rutom, prema, vjeruju, boljem sutra.

‘‘Stvar je vojske i policije da li oni mogu i kad će odraditi ovaj dio. Što se tiče lokacije, ona je na periferiji Slavonskog Broda. Znači, jednim dijelom i na susjednoj općini Gornja Vrba. Nije u blizini samog naselja tako da s te strane ne bi trebalo biti problema. Jedini problemi mogu bit su vezani uz ove radove na podvožnjaku i pruzi koji mogu ometati možda negdje do sredine prosinca normalnu komunikaciju s tom zonom‘‘, rekao je Media servisu gradonačelnik Duspara.

‘‘Ne radi se o tome da nedostaje hrane ili toga. Međutim, jednostavno smatramo da tome treba pristupiti racionalnije, jer vidimo, iskustvo to pokazuje‘‘, kazala je Zorić.