Osječko-baranjska

DRAMSKI STUDIO

U Jägerovoj ulici nedavno otvoren novi prostor posvećen samo mladima

U samom središtu grada, u Jägerovoj ulici 12, novi je prostor u cijelosti posvećen aktivnostima za mlade. Atelier je program koji je Ivan Kristijan Majić predložio Udruzi Breza, koja se desetak godina prvenstveno bavi mladima. Prihvatili su ga u sklopu svog projekta EDAKTA, edukacijsko-didaktičkog centra.

Ilustracija   FOTO:Damir Spehar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Mladi (od 13 pa gotovo do 30 godine) generacija su u “rupi”, između dječjih i ozbiljnih kulturnih sadržaja. Stoga su u centru krenuli s dramskim studijem jer to mladi vole i u sklopu se toga mogu baviti svime, a prvenstveno sobom. Ova je aktivnost, tvrdi Majić, u nekim zemljama čak i dio kurikuluma u osnovnim i srednjim školama.

''Opremili smo prostor kako bi u prvom redu bio na usluzi dramskom studiju koji će imati više skupina. Ciljano ćemo se baviti srednjoškolcima i studentima, no nećemo vrata zatvoriti ni odraslima koji žele znati nešto više o kazalištu'', s ponosom ističe Majić, voditelj studija i idejni začetnik Ateliera, Osječanima već poznat kao redatelj i voditelj Dramskog studija za srednjoškolce Dječjeg kazališta.

Polaznici će imati priliku upoznati sve elemente kazališta koji ga čine posebno zanimljivim, a to znači da će svaki dramski sat provesti u kazališnom ambijentu eksperimentirajući i upoznavajući mogućnosti koje nudi prostor, kostim, ali i rasvjeta te razglas, ili video tehnički sadržaji koji će biti trajno na raspolaganju!

''Atelier je moj dugododišnji san jer mislim da u Osijeku mora postojati bar jedan prostor koji se ciljano i prioritetno bavi mladim ljudima. U Pforzheimu, primjerice, postoje četiri centra mladih koja provode različite aktivnosti. U Brezi zadnje dvije godine vodim radionice u sklopu EDAKTA-e, uvodimo različite nove tehnike rada s mladima - prvenstveno radeći s nastavnicima u osnovnim i srednjim školama. Rad s njima pokazao mi je da im s jedne strane treba ponuditi alternativne sadržaje u sklopu kojih će kreativno provoditi slobodno vrijeme, a s druge strane da oni izuzetno brzo takve sadržaje i aktivnosti i prihvaćaju! Dakle, nisu nezainteresirani - samo trebaju priliku!'' - dodaje Majić.

''Breza je vrlo brzo procijenila da je ovaj projekt nešto što se uklapa u njezin program i posvetili su se da to i realiziramo. U konačnici, Breza i je - udruga za rad s mladima'', zaključuje Ivan Kristijan Majić.