Brodsko-posavska

U OPRISAVCIMA KOD SLAVONSKOG BRODA

Na pašnjacima Gajna otvorena poučna staza

Zajednički pašnjaci na poplavnom području rijeke Save specifični su ekosustavi gdje je opstanak vrsta i staništa u neraskidivoj vezi s tradicionalnim ekstenzivnim načinom ispaše stoke i upravljanjem, a ovisan je o dinamici kojom Sava plavi pašnjake.

Oprisavci   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Na nedavno održanom skupu u Oprisavcima, s predstavnicima resornih ministarstava, lokalne i regionalne samouprave, Javne ustanove za zaštitu prirode, Brodskog ekološkog društva..., naglašena je daljnja potreba suradnje sektora zaštite prirode i poljoprivrede i ponuđen model zadruge kao organizatora lokalnog stanovništva koje živi i radi na tim prostorima te pokrenuta i neformalna inicijativa pod nazivom Zajedno za zajedničke pašnjake. 

Predstavljen je dugogodišnji rad na značajnom krajobrazu Gajna u Oprisavcima i ponuđen model Pašnjačke zajednice braniteljske zadruge Eko-Gajna kao rješenja za brojne probleme upravljanja na zajedničkim pašnjacima. Prije početka skupa županijska pročelnica Klara Šćuka, ravnatelj JUNS-a Josip Bodrožić-Džakić i predsjednik BED-a Šimo Beneš otvorili su poučnu stazu na Gajni, koja na deset velikih panoa poučava posjetitelje o prirodi i kulturnoj baštini Oprisavaca, Poljanaca i drugih mjesta iz okolice. Staza je financirana u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 koji provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode sredstvima zajma Svjetske banke.