Kino & Film

110 PROJEKCIJA

Počinje 13. ZFF

Islandskim filmom "Ovnovi" sinoć je počelo 13. izdanje Zagreb Film Festivala. U devet dana na rasporedu je 110 filmskih poslastica recentne produkcije, a koji su aduti ovogodišnjeg ZFF-a razgovarali smo sa selektorom festivala Borisom T.Matićem.

ZFF   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Prvi put u ovoj godini smo se preselili u studeni, nismo više u listopadu. Očekuje nas 110 filmova u 12 programa, a ako tome pridodamo i posebne projekcije onda je to 13 programa povodom 13.festivala. Filmovi u natjecateljskom djelu dolaze od Skandinavije do Oceanije, imamo u glavnom programu dva filma iz Češke, dva s Islanda, dva iz Južne Amerike, imamo dvije koprodukcije i čak pet nacionalnih kandidata za Oscara", kaže Matić.Festival i ove godine nudi naslove koji su tek nedavno doživjeli svoje svjetske premijere, a tematski najviše progovaraju o obiteljskim odnosima.

"U trenutku biranja filmova ne vodimo se zajedničkom tematikom nego se dogodi da je takva filmska berba, ali ove godine dosta filmova iz glavnog programa se bavi obiteljskim odnosima. Ima i mračnijih i feel good filmova, ima svega, ali je tematski nekako određeno prema obitelji", dodaje. Domaći filmaši zastupljeni su u programu Kockice koji ove godine slavi 10.rođendan. Prilika je to za promociju hrvatskog kratkometražnog filma, ali i mladih filmaša koji su poznati ne samo na domaćoj već i međunarodnoj sceni. Uz film "Belladonna" Dubravke Turić tu je i nekoliko koprodukcija, a već prvog dana, uz islandskog kandidata za Oscara, film Ovnovi, gledatelje čeka još jedna domaća poslastica.

"Na otvaranju ćemo po prvi put javnosti prikazati film Zagabria, najstariji snimljeni film u Zagrebu, četvero-minutna razglednica Zagreba iz 1911. godine", kaže Matić.U sklopu programa tu je i retrospektiva filmova Orsona Wellesa kojom će se obilježiti 100 godina rođenja i 30 godina smrti ovog kultnog redatelja. Pet debitantskih naslova predstavit će se u kategoriji "Moj prvi film", Velikih 5 donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija, dok će djeca uživati u programima Biblijada i Bib Plus.

"Publika je otpočetka prepoznala Zagreb Film Festival i ja s ponosom mogu reći da smo nakon Pulskog festivala, koji ima arenu u koju stane sedam, osam tisuća ljudi, najposjećeniji festival u Hrvatskoj. Mi očekujemo u tih devet dana između 25 i 30 tisuća gledatelja. Već sada, prema pretprodaji i interesu, čini nam se da će i ova godina ponoviti uspjehe prethodnih. Mi dajemo sve od sebe da to tako i ostane", zaključuje.Filmovi se prikazuju u kinima Europa, Tuškanac, MSU, Dokukinu KIC, Akademiji dramske umjetnosti i Zagrebačkom plesnom centru. Ulaznice su između 20 i 30 kuna, a detaljnije infomacije o filmovima naći ćete klikom na zagrebfilmfestival.com