Moda & ljepota

ZAVIRITE U KOZMETIČKU TORBICU

Kada je vrijeme za zamjenu starog make-upa?

Većina žena posjeduje veliku količinu make-upa, a neprestano kupujemo novi dok stari nerado bacamo. Ipak, i šminka ima svoj trajanja pa ju ne bismo trebali čuvati vječno

Šminka   FOTO:Freedigitalphotos
Piše: Republika.eu/ Zena.hr

Korištenje šminke kojoj je istekao rok trajanja može loše djelovati na kožu te izazvati razne infekcije. 

S obzirom na  to da se rok trajanja kod kozmetičkih proizvoda najčešće nalazi na njihovoj kutiji koje nerijetko bacimo u smeće odmah nakon kupnje, u nastavku saznajte nekoliko korisnih savjeta kako prepoznati je li proizvod dao svoje ili ga i dalje možete koristiti. 

1. Tekući puderi

Tekući puderi imaju kraći rok trajanja od pudera u prahu pa ih je stoga potrebno i češće mijenjati, što je i logično jer se brže troše. To je zbog vode koju tekući puderi uglavnom u sebi sadrže pa obratite pažnju na sastav svog tekućeg pudera. Ako u sebi sadrži vodu, nakon godinu dana od otvaranja biste ga trebali zamijeniti. Tekući puderi na bazi ulja traje nešto dulje, ali nemojte ga koristiti dulje od godinu i pol nakon otvaranja. Puder kojemu je istekao rok trajanja obično promijeni miris i/ili boju pa obratite pažnju na takve stvari i nemojte ga više koristiti ako primijetite da se vaš puder promijenio, već ga zamijenite novim. 

2. Maskara

Maskare imaju vrlo kratak životni vijek pa ako ih ne koristite često, onda radije kupujte one jeftinije jer već 3-4 mjeseci nakon otvaranja maskaru bi trebalo zamijeniti novom, osobito ako osjetite da je promijenila miris. S obzirom na to da je riječ o proizvodu kojeg nanosimo na oči, ne vrijedi riskirati  pa redovito mijenjajte svoju maskaru ne želite li dobiti nekakvu infekciju. 

3. Tuš za oči

Još jedan proizvod za oči kojeg ne bismo trebali koristiti nakon što mu je istekao rok je i tuš za oči. Kod tekućeg tuša koji je dao svoje uglavnom se mogu primijetiti grudice koje nastaju ili se tuš posuši. Vaš će tuš dulje trajati ako ga redovito oštrite i uvijek ga nakon korištenja odmah zatvarajte. 

4. Ruž za usne

Je li i vaša kozmetička torbica puna napola iskorištenih ruževa za usne? Ruževi za usne uglavnom traju oko godina dana, no ako primijetite da je vaš ruž promijenio strukturu ili miris radije ga bacite jer vjerojatno više nije dobar. 

5. Sjenilo za oči

Kremasta sjenila za oči imaju rok trajanja oko godinu dana, dok sjenila u prahu traju godinu dana dulje. S obzirom na to da je riječ o proizvodu koji se nanosi na oči, vrlo je važno da ih održavate i redovno čistite i mijenjate aplikatore za nanošenje kako se ne bi skupljale bakterije. 

6. Korektor

Korektori u tubi vrlo su praktični, no traju samo godinu dana. Korektor u obliku sjenila trajati će šest mjeseci dulje, no za optimalan rok trajanja kod nanošenja koristite čistu spužvicu jer kod nanošenja prstima riskirate prenošenje bakterija na lice. 

7. Stare četke

Nemojte zaboraviti da niti spužve i četke za nanošenje make-upa ne traju predugo, no ako ih pravilno održavamo mogu potrajati neko vrijeme. Spužvice se mogu koristiti nekih mjesec dana ako ih redovito perete, nakon svake uporabe. Četkice kojima su počele ispadati dlačice više nisu dobre za korištenje pa ih zamijenite. 

Ako ne koristite šminku često, onda radije kupujte jeftinije proizvode drogerijske kvalitete kako se ne bi osjećali loše dok ih morate baciti. Bolje da bacite proizvod nego da riskirate neku kožnu infekciju, zar ne?


IZVOR: Zena.hr