Događanja

JEDINA PRIREDBA OVE VRSTE U HRVATSKOJ

18. Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama u Đakovu

Krajem studenog tradicionalno u Đakovu počinje cijeli niz manifestacija u klopu programa "Svome gradu za blagdane". Jedna od prvih je svakako Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske. Ministarstvo kulture donijelo je odluku da starogradsku pjesmu zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro. Starogradskim pjesmama naziva se vrsta pjesama koje su nastale i još se izvode u gradovima, gradićima i selima Slavonije, Baranje i Srijema te na širem panonskom prostoru.

Smotra građanskih plesova i starogradskih pjesama Đakovo   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Prvi su na Smotri nastupili članovi KUD-a Tkanica iz Vinkovaca. Zamjenik gradonačelnika Đakova, Mirko Ćurić, podsjetio je na važnost smotre za kulturni život Đakova kao i na činjenicu kako Đakovo ove godine slavi obljetnice vezane uz njegova dva najvažnija stanovnika: biskupe Josipa Juraja Strossmayera i Antuna Mandića, koji je posebice važan za ovu smotru jer je dao formu današnjem Đakovu i potaknuo razvoj građanskog života Đakova.

Ova smotra održava se svake godine oko blagdana Svete Kate od 1998. u Hrvatskom domu u Đakovu. Za cilj očuvanje običaja, pjesme i plesa građanske tradicije i uvijek i ponovo izazove oduševljenje bogatstvom i raskoši građanskih kostima.

Ovo je prva i jedina priredba ove vrste na državnoj razini. Savez KUD-ova Slavonije i Baranje, Turistička zajednica Grada Đakova i Grad Đakovo osnivači su i organizatori ove priredbe. Smotru je uredio Josip Vikešević, režirao Robert Wildman, a program vodili Maja Muškić i Mato Ručević.