Brodsko-posavska

EBRD NAGRADIO DOBAR PROJEKT

Brod plin smanjuje svoje troškove i obećava jeftinije grijanje građanima

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) nedavno je u Zagrebu nagradila devet projekata financiranih putem kreditne linije za održivu energiju na zapadnom Balkanu II (WeBSEFF).

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Riječ je o projektima energetske učinkovitosti i korištenja niskougljičnih tehnologija u komercijalnim, stambenim i javnim sektorima. Priznanje je tom prilikom dobila i slavonskobrodska tvrtka Brod plin, u kategoriji Energetska učinkovitost u javnom sektoru.

''U cilju smanjivanja troškova za energiju, proveli smo projekt rekonstrukcije toplinske stanice, a uz ostvarivanje godišnjih ušteda od 16.984 eura investiciju ćemo otplatiti u 6,5 godina. Za projekt smo kroz WeBSEFF kreditnu liniju dobili i 10 posto poticaja, odnosno darovnice dodijeljene od Europske unije'', kaže Pero Vidaković, jedan od dva čelna čovjeka ove brodske tvrtke osnovane prije dva desetljeća.

S pedesetak zaposlenih bave se proizvodnjom i opskrbom toplinske energije, poslovima proizvodnje i distribucije prirodnog plina te izgradnje mreže za distribuciju plina. Projekt je pojasnio drugi direktor tvrtke, Dalibor Bukvić.

''Uz partnera - Strojarski fakultet - napravljena je energetska studija učinkovitosti. Zamijenili smo pet starih kotlova na lož-ulje s novih pet kondenzacijskih kotlova na prirodni plin s 18,1 MW kapaciteta, uključujući i promjenu energenta s lož-ulja na prirodni plin, a uveli smo i sustav automatskog nadzora tlaka vode. Kao rezultat imamo 30-postotnu uštedu u potrošnji energije, odnosno ušteđenih 141,84 MWh godišnje, te smanjenje emisija ugljičnog dioksida od 53,3 tone godišnje'', kazao je Bukvić.

U ovom su projektu dobili poticaj od 11 tisuća eura (što je pokrilo kamate i troškove kredita), a za zamjenu kotlovnica na Hebrangu dobili su, kažu, 200 tisuća kuna. No to je samo dio u slaganju kockica – dugoročnog planiranja i smanjenja troškova za građane Slavonskog Broda.