Osječko-baranjska

PROJEKT VRIJEDAN 59 000 EURA

Uspješno završen projekt Osječkog Vijeća za razvoj socijalnih usluga

Prije godinu i pol dana osnovano je Vijeće za razvoj socijalnih usluga Grada Osijeka s ciljem prepoznavanja najvećih problema i potreba korisnika socijalnih usluga te boljim povezivanjem svih uključenih u pružanje tih usluga. Održana je i osma sjednica Vijeća kojom je ujedno i završen dio aktivnosti Vijeća financiranih iz fondova Europske unije. No, unatoč završetku projekta Vijeće se ne gasi, već nastavlja dalje s radom.

Uspješno završen projekt Osječkog Vijeća za razvoj socijalnih usluga   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

U veljači prošle godine osnovano je vijeće za razvoj socijalnih usluga grada Osijeka u okviru projekta udruge Breza vrijednom 59 tisuća eura. Cilj projekta bilo je osnivanje neformalne mreže organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga, uključivanju građana i volontera, te analizi i pripremi svih koji pružaju socijalne usluge u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji za sudjelovanje u natječajima Europskog socijalnog fonda. Projekt je završen, a svi uključeni zadovoljni su rezultatima istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham:

"Zadovoljni smo i rezultatima koje je gradska uprava imala u protekloj godini u svojstvu partnera na projektima pružanja socijalnih usluga. Imali smo konferencije za novinare vezane uz to da smo bili partneri i Udruzi Rijeka ljubavi i Caritasu i Crvenom križu da je to ukupno pet europskih projekta bilo koji se provode uspješno".

Vijeće koje okuplja dvadeset predstavnika različitih institucija, organizacija civilnog društva i građana je tako ove godine povezalo sudionike pružanja socijalnih usluga, definiralo stvarne potrebe u zajednici, te donijelo strateške smjernice za razvoj socijalnih usluga u idućem petogodišnjem razdoblju, naglasila je projektna menadžerica Udruge Breza Snježana Kovačević:

"Bavili smo se obiteljima, djecom, mladima, starijima i palijativnim bolesnicima. To su nam kategorije s kojima smo zajednički rješavali poteškoće koje smo istražili da postoje i dali odgovor zajednički kako vidimo da treba ubuduće razvijati odgovore na probleme".

Zahvaljujući provedenom projektu i radu Vijeća mijenja se i način financiranja rada Udruga koje pružaju socijalne usluge putem natječaja Grada Osijeka koji će se raspisati u siječnju iduće godine čime se nastoji bolje utrošiti novac iz gradskog proračuna. Jedna od tema danas održane sjednice Vijeća bio je Dječji dom Klasje koji obilježava 145. obljetnicu postojanja, te koji očekuju značajne promjene, najavila je ravnateljica Dječjeg doma Klasje Miranda Glavaš - Kul:

"Dječji dom Klasje prolazi proces transformacije i postaje Centar za pružanje usluga u zajednici, što znači da ćemo više raditi na prevenciji i na tome da osnažimo obitelji i pružimo podršku kako bi što manje djece završavalo u ustanovama socijalne skrbi ili nekim drugim oblicima zbrinjavanja"

Na sjednici Vijeća govora je bilo i o stambenom zbrinjavanju mladih koji izlaze iz Ustanova alternativne skrbi u tri stana za zajedničko življenje mladih u Osijeku. Istaknuto je i kako će unatoč završetku projekta Europske unije Vijeće nastaviti djelovati kao savjetodavno tijelo u planiranju socijalnih usluga u Gradu Osijeku.