Svijet

HAAG

Ukinuta oslobađajuća presuda Stanišiću i Simatoviću

Žalbeno vijeće Haškog suda ukinulo je oslobađajuću presudu nekadašnjim dužnosnicima službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

Sud u Haagu   FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Haaški sud prihvatio je žalbe na oslobađajuću presudu te je zatražilo da ih se proglasi krivima po svim točkama optužnice. Po optužnici ih se teretilo za zločine progona, ubojstva, deportacije i prisilnog premještanja Hrvata i Bošnjaka. U žalbi je također zatraženo da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata sa Slobodanom Miloševićem na čelu.

"Žalbeno vijeće naređuje da se Stanišić i Simatović stave na ponovno suđenje po svim točkama optužnice. Žalbeno vijeće naređuje da se pritvore gospoda Stanišić i Simatović i da se izruče u jedinicu pritvora Ujedinjenih naroda do daljnjega."

Podsjetimo, prvostupanjskom presudom su Stanišić i Simatović oslobođeni pa se haško tužiteljstvo žalilo tražeći da se dvojicu dužnosnika proglasi krivima po svim točkama optužnice. U oslobađajućoj presudi nije osporeno da su u Hrvatsku i BiH slali jedinice koje su počinile zločine, ali nije dokazano da su ih slali s namjerom da počine zločine te zato nije utvrđena njihova odgovornost.

Prema nepravomoćnoj odluci suda nije dokazana ni njihova namjeru sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu.Prema optužnici, uz Stanišića, Simatovića i Miloševića, u tom su pothvatu bili i vođe bosanskih i hrvatskih Srba: Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i zapovjednik paravojnih postrojbi Željko Ražnatović Arkan.