Događanja

TRADICIONALNI KONCERT ZA KRAJ GODINE

Božićni koncert HPD ''Lipa'' za Udrugu gluhoslijepih grada Osijeka i Osječko-baranjske županije

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka i ovog će Božića svoje sugrađane darivati prigodnim blagdanskim koncertom, a koji će se već tradicionalno održati u crkvi svetog Mihaela u Tvrđi. Lipin Božićni koncert ponovno ima i humanitarnu notu. Pomoć je namijenjena Udruzi gluhoslijepih grada Osijeka i Osječko-baranjske županije koja nagodinu obilježava deset godina svog rada i postojanja, te koja se brine za pedesetak gluhoslijepih osoba.

Božićni koncert HPD ''Lipa'' za Udrugu gluhoslijepih grada Osijeka i Osječko-baranjske županije   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Na 23. Božićnom koncertu Lipa će se publici predstaviti izborom od 20-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta, od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje znanih skladatelja.

Lipašice i lipaši prikazat će se i u nešto drukčijem, solističkom svjetlu, i to i na vokalnom i na instrumentalnom planu. Pojedine pjesme naime, imat će klavirsku pratnju Igora Rončevića, a svjetski poznata skladba Stille Nacht (Tiha noć), jedina koja je dio repertoara svih Božićnih koncerta, imat će zvukovnu pratnju tamburice koju će svirati Mario Mikolčević. Na ovom koncertu bit će izvođene pjesme na čak šest jezika – engleskom, njemačkom, španjolskom, latinskom, ukrajinskom, i, naravno, hrvatskom.  Preko svih njih, poručuju „lipaši“, zapravo se progovara jednim jednim univerzalnim jezikom: glazbom.

Zborom će ravnati dirigentica Valerija Fischbach, a cijeli koncert je pripremljen uz veliku pomoć kodirigentica, Ozane Tomić Lidije Neznanović. 

Na kraju svog nastupa, članovi tog jednog od najboljih hrvatskih zborova svoju će vjernu publiku darivati.

Lipin koncert će se održati na sam Božić s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan, no posjetitelji će biti pozvani da na izlazu iz crkve daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označenu kutiju.

A svoj prvi Božićni koncert u crkvi svetog Mihaela, Lipa je održala 1993. godine i od tada do danas svakoga Božića na tim se koncertima okupljaju brojni ljudi dobre volje, koji zajedno s lipašima kroz glazbu sa svih strana svijeta žele proslaviti rođenje Isusovo.

Ovaj blagdanski koncert inače, dolazi kao "točka na i" još jedne iznimno uspješne godine u dugoj i bogatoj povijesti Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ koje će 2016. obilježiti čak 140 godina postojanja i uspješnog rada.