Događanja

200 PROGRAMA U 100 GRADOVA

Večeras se održava 11. Noć muzeja

Zadnji petak u siječnju i ove je godine rezerviran za jedno od najpopularnijih kulturnih događanja u Europi, Noć muzeja. Tako nas idući petak očekuje preko 200 programa u 100 gradova Hrvatske, a sve obilježeno glavnom temom naziva utemeljitelji i reformatori - Josip Juraj Strossmayer

Očekuje nas preko 200 programa u 100 gradova   FOTO:http://nocmuzeja.hr/
Piše: Media Servis

"Po ugledu na njegovu funkciju i važnost u osnivanje Strossmayerove galerije, proširili smo temu NOći muzeja i na ostale osnivače, tako da su mnogi muzeji koji su uključeni u naš program naglasak stavili upravo na te teme vezano za svoje osnivače, povezano s likom i djelovanjem biskupa Josipa Jurja Strossmayera."

Rekla nam je Dubravka Osrečki Jakelić iz Hrvatskog muzejskog društva, koje je organizator događanja. Po broju programa tradicionalno prednjači Zagreb, sa 52 lokacije:

"Ono što Hrvatsko muzejsko društvo kao organizator specijalno raduje je činjenica da se osim muzeja koji su 2005. krenuli u ovu manifestaciju, uključuju i visokoškolske ustanove i druge baštinske ustanove kao što su arhivi, knjižnice, centri za kulturu i tako dalje."

Posebno se izdvaja bogat program Akademije likovnih umjetnosti:"Preko 10 programa, no vezano za glavnu temu, naglasit ću da će studenti u procesu izrade medalja i skulptura raditi formate malog formata na temu J. J. Strossmayera."

Arheološki muzej, osim tradicionalno bogatog programa, ove godine nudi i jednu popularnu mogućnost. "Rađenje selfieja sa portretom popularne Solinjanke."Glavni naglasak stavljen je na muzejske jedinice Akademije znanosti i umjetnosti. To su između ostalog:

"Prirodoslovni muzej u Zagrebu uvijek je interesantan najmlađoj publici, sa izložbom Vatroslava Kuliša ‘Životinjsko carstvo‘, školski muzej u neposrednom susjedstvu Etnografskog s puno radionica, HT muzej koji prezentira svoju opremu telefoniranja iz 19. st., tradicionalno dobro posjećen muzej automobila Ferdinand Budicki..."

A Mimara je ove godine, između ostalog, i domaćin budućeg Muzeja planinarstva:

"Pa će posjetitelji moći u Noći muzeja darovati za taj budući muzej planinarstva koji će se tijekom sljedećih godina otvoriti u gradu Ivancu." Novost u programu je i Zagrebački holding:

"Koji na prostoru Zagrebačkog velesajma u paviljonu 7 i 7a ima izrazito bogat program vezano za stare apoteke, vezano za povijest farmacije, temu Lotršćaka, pucanja topa s tornja...

Noć muzeja službeno počinje idući petak u 18 sati i traje do jedan iza ponoći, a sve je za posjetitelje besplatno. Te će noći voziti i posebne linije javnog prijevoza:

"Posjetitelje će prevoziti s jedne lokacije na drugu. Ispred muzeja Mimara ide autobus za Gornji grad, ispred Etnografskog autobus za MSU i specijalna linija koja ide za Zagrebački velesajam."

Više informacija nalazi se na webu Hrvatskog muzejskog društva.