Događanja

ODRŽANA 11. NOĆ MUZEJA

Više od 8.000 posjetitelja u Noći muzeja u Osijeku

Diljem Hrvatske sinoć je održana još jedna, jedanaesta po redu Noć muzeja. Prema neslužbenim rezultatima manifestaciju je posjetilo više od 325 tisuća posjetitelja u 100 gradova i 216 institucija. U ovu tradicionalnu manifestaciju sa svojim izložbenim, edukativnim i zabavnim programima uključile su se i osječke muzejske i galerijske ustanove.

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena. U Muzeju likovnih umjetnosti uz radove Đure Sedera i VII. dana grafike: Bakropisi i bakrorezi iz plemićkih zbirki Slavonije i Srijema posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu „Strossmayer u našem Muzeju“. Za najmlađe sugrađane organizirana je kreativna radionica grafičkih tehnika dubokog i visokog tiska. Interes je bio velik, a osim što su nešto novo isprobali i naučili mališani su se i dobro zabavili. A u još jednoj radionici u Noći muzeja u suradnji s športskom udrugom slijepih „Svjetlost“ svi zainteresirani su mogli isprobati pisati nevidljive poruke Breillovim pismom. Tijekom cijele večeri trajala je nagradna igra u kojoj je bilo potrebno među izlošcima pronaći detalje, prikupljale su se i donacije za Vokalni ansambl Brevis i njihov put u Rusiju, dok su se u dvorištu svi mogli zagrijati uz kuhano vino.

A Muzej Slavonije u obje svoje zgrade na Trgu svetog Trojstva u Tvrđi svojim je posjetiteljima ponudio zanimljive postave kao što je Osječko. Izložba je kod mnogih pobudila sjećanja i uspomene na grad kakav smo nekada imali. Jedna od izložbi dakako bila je posvećena i velikanu Strossmayeru.

Vrata muzejskih ustanova bila su otvorena do jedan sat iza ponoći, a prema prvim procjenama manifestaciju je u Osijeku posjetilo više od 8.000 građana.