Događanja

‘NIJE MOGUĆE ŽIVJETI BEZ LJUBAVI’

Obilježava se svjetski dan braka

Svjetski dan braka posvećen je bračnom paru, mužu i ženi kao stupovima obitelji, koja je temeljna društvena zajednica. Stoga, ako ste u braku, sretan vam Svjetski dan braka!

Ilustracija   FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
Piše: Republika.eu/ Narod.hr

Zamisao o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli Gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom „vjere u brak“. Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo. Godine 1983. uveden je naziv Svjetski dan braka s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači.

Sv. Otac Ivan Pavao II. podijelio je 1993. godine svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka a inicijativa se iz godine u godinu nastavila širiti u sve više zemalja.

U Hrvatskoj se obilježava od 2009. godine prigodnim euharistijskim slavljima za vrijeme kojih parovi svečano obnavljaju bračne zavjete.

Ovim se danom želi proslaviti sakrament braka, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu. 

Stoga, ako ste u braku, sretan vam Svjetski dan braka!


Više na: Narod.hr