Književnost

''ZVALA SAM SE LJERKA''

U Matici hrvatskoj Osijek predstavljena nagrađena zbirka priči

Koncem siječnja okončan je natječaj Matice hrvatske u Osijeku za najbolji prozni tekst i to za prošlu godinu. Natječaj je bio anonimnog karaktera a danas je ime nagrađenog autora javno i objavljeno. Riječ je o autorici Jadranki Ivandić-Zimić a nagrađena je za zbirku priča "Zvala sam se Ljerka".

U Matici hrvatskoj Osijek predstavljena nagrađena zbirka priči   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Ogranak Matice hrvatske u Osijeku već tradicionalno nagrađuje najbolje književne tekstove iz cijele Hrvatske. Na prošlogodišnji natječaj za najbolju anonimnu prozu pristiglo je petnaest rukopisa. Stručno je povjerenstvo najboljim uratkom proglasilo zbirku priča "Zvala sam se Ljerka" a jučer je javnosti predstavljena i  autorica Jadranka Ivandić - Zimić. Povjerenstvo je autoricu nagradilo s tri tisuće kune a Matica je priče objavila u novoj Književnoj reviji.

"Crnohumorna je to zbirka pripovjedaka u kojima autorica vješto razrađuje i povezuje sličice jakih povijesnih momenata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća, trudeći se prikazati raznovrsne oblike ideoloških zastranivanja koji rezultiraju tragičnim životnim pričama onih socijalno i klasno najnižih a time i široj recepciji najprepoznatljivijih",  istaknuo je član povjerenstva i  urednik Književne revije Ivan Trojan.

Pisati je počela sa 17 godina, kazala je autorica, uglavnom poeziju, a ova je zbirka nastala pretprošle godine. Priče su to pretežito socijalnog karaktera jer autorica, inače savjetnica u vladinom uredu za suzbijanje droge, smatra kako joj radna svakodnevnica dopušta pisanje o najranjivijim skupinama.

Čitatelji će, osim nagrađenih priča, u Reviji naići i na poeziju Anđelka Mrkonjića, docenta na Odjelu za kulturologiju te teatrološke osvrte poslijedoktoranata sa Filozofskog fakulteta u Osijeku. Ovo je tek početak ovogodišnjih matičinih aktivnosti, Matica je za osječku javnost pripremila niz kulturnih događanja,u suradnji sa izraelskim veleposlanstvom, pa će se, uz ostalo, u ožujku moći pogledati fotografije pape u Jeruzalemu te poslušati predavanje izraelske veleposlanice u HNK-u.