Događanja

REZULTAT SURADNJE SLAVONSKIH MUZEJA

„Muzeji u loncu“ izložba kojim se od zaborava čuvaju tradicijska slavonska jela

Osim prirodnim ljepotama, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem mogu se pohvaliti i bogatom gastronomskom ponudom. No turisti pa čak i hrvatska javnost pretežno nas doživljavaju kao regiju gdje se oduvijek jede samo meso i uglavnom nezdravo, a od raznolike ponude najčešće se izdvajaju samo kulen, fiš paprikaš i čobanac. Da je gastro ponuda istočne Hrvatske puno više od toga pokazuje etnografsko fotografska putujuća izložba „Muzeji u loncu“, koja je otvorena u Muzeju Slavnije u Osijeku, a koju prati i istoimeni dokumentarni film.

Piše: stv

Izložba „Muzeji u loncu“ rezultat je istraživanja, dokumentiranja i prezentiranja zaboravljenih jela istočnoga dijela Hrvatske, nastala u suradnji s muzejima od Virovitice do Iloka. Projekt je krenuo iz Požege, a postoji i istoimeni blog. Izložbu čini 30-ak fotografija jela ovih krajeva, svako od njih je stavljeno u povijesni kontekst, svako jelo priča o načinu razmišljanja našeg čovjeka, kao i o prošlosti ovih prostora – moglo se čuti na otvorenju. Ovim projektom naime, želi se skrenuti pozornost na bogatstvo zaboravljene tradicijske prehrane ovog područja, kao i na nedovoljno poznavanje i iskorištenost tog potencijala.

"Da vidimo što su jeli, na koji su način razmišljali, koja im je bila filozofija, koje su im bile navike. Ta jela vam daju beskrajno puno informacija i kao takva su konj za trku odnosno sjajan proizvod. Dakle možete ga prodati jer ima priču" - kazala je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

Izložbom se također sa Slavonije želi skinuti stigma regije nezdrave prehrane i tradicionalnog prekomjernog konzumiranja mesa. U projekt je inače, uključeno 15 muzeja istočne Hrvatske među kojima je i Muzej Slavonije.

"Svi muzeji su na neki način pokušali sačuvati nešto od zaborava, potaknuti jednu gastro priču, međutim mimo ove etnografske fotografske izložbe koja obilazi našu Slavoniju, promiče tradicijska jela koja su se prikupljala u cijelom projektu, mi smo u Muzeju Slavonije pridodali s našom građom tako da je i veliki rad bio ovdje u Muzeju Slavonije za pripremu ove izložbe“ - izjavio je ravnatelj Muzeja Slavonije, Denis Detling. 

Gledajući živopisne fotografije tradicijskih slavonskih jela, mnogi su ih na otvorenju zasigurno poželjeti kušati, a zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Osijeka i Ugostiteljsko-turističkoj školi posjetiteljima je ponuđeno jedno staro osječko jelo – knedle.Ova zanimljiva izložba koja otvara apetit u Osijeku se može pogledati tijekom mjeseca ožujka.