Brodsko-posavska

OSLOBOĐENJE ZAPADNE SLAVONIJE

21. obljetnica akcije ‘Bljesak‘

Obilježava se 21. godišnjica akcije "Bljesak". Akcija je to kojom je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Program svečanog obilježavanja održat će se u Okučanima, gdje će se kod središnjeg križa položiti vijenci i odati počast poginulim braniteljima.

Akcijom Hrvatske vojske i policije nazvanom ‘Bljesak‘, 1. svibnja 1995. oslobođeno je 500 četvornih metara okupiranog teritorija zapadne Slavonije. U dotad najopsežnijoj oslobodilačkoj akciji Domovinskog rata sudjelovalo je više od sedam tisuća pripadnika hrvatske vojske i policije. Poginula su 42 branitelja, 162 su ranjena, dok je na suprotnoj strani poginulo gotovo 400 ljudi. Za nešto više od 3o sati hrvatske su snage uspostavile kontrolu nad do tada okupiranim teritorijem, omogućile normalan promet autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. 

Povod za akciju bio je incident na autocesti Zagreb Lipovac na okupiranom području u kojem je jedan Hrvat ubio Srbina iz Okučana. Rođaci i prijatelji ubijenoga postavili su zasjedu na autocesti i zapucali na automobile u prolazu, ubivši troje ljudi. Nakon nekoliko dana dana uslijedila je akcija HV-a. Kao odmazdu za poraz, krajinski Srbi pod vodstvom Milana Martića uzvratili su raketiranjem civilnih ciljeva u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Pakracu, Lipiku i Novoj Gradiški.