Događanja

NAJVEĆA NOVOST - ŠEF DIRIGENT

Zagrebačka filharmonija predstavila novu sezonu

Zagrebačka filharmonija je danas u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika predstavila program za novu sezonu. Najveća novost je šef dirigent, jedan od najtalentiraniji europskih dirigenata mlađe generacije - Davida Danzmayra

Zagrebačka filharmonija   FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
Piše: Media servis

"Zagrebačka filharmonija ulazi u novo razdoblje u kojem imamo novog šefa dirigenta nakon sedam godina. Nakon pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja, Zagrebačka filharmonija izabrala je svog novog šefa dirigenta.

Rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch. I u novoj sezoni Filharmonija će nastupati u tri ciklusa - Crvenom, plavom i onim posebnim - bijelim.

"U Crvenom ciklusu imamo 10 koncerata..."

Tu je i Plavi ciklus:

"Tu je i naš maestro Danzmeier, koji ima svojih osam koncerata u plavom ciklusu. Težište je upravo ono što nam je izuzetno drago, na našim filharmoničarima."

Nova sezona Zagrebačke filharmonije počinje 23. rujna:

"Posebno mi je drago da u tom koncertu imamo trenutno najboljeg mladog pijanista u Europi, to je naš Aljoša Jurinić. 30.9. maestro Kitenko otvara sezonu..."

Filharmonija će u novoj sezoni svirati i za Arsena Dedića, svirat će i Robi Lakatoš, moći ćete slušati glazbu Walta Disneya i Devetu Bethowenovu simfoniju Odu Radosti. Predstavljen je i projekt odškrinutih vrata "Filmharmonija" u suradnji s Kinom Europa

"Zadnjih nekoliko godina imamo dobar odnos s kinom Europa. Imali smo nijeme filmove, nekim 50-ak do sada, Charlie Chaplin, a i ove godine ćemo ostaviti odškrinuta vrata Zagrebačke filharmonije, što smo krenuli prije dvije godine. Ove godine je kroz dvoranu Lisinski prošlo preko tisuću djece."

Filharmoniju i u novoj sezoni čekaju brojna gostovanja, nastupat će u Đakovu, Međugorju, Zadru, Vukovaru, Salzburgu, Sloveniji i Kini. U novoj sezoni ostvarena je i suradnja s Obrtničkom komorom Zagreb. Grad Zagreb bez obrtništva i filharmonije ne bi bio to što jest - rekao je predsjednik Komore Mirza Šabić:

"Mislim da je suradnja između Filharmonije i Komore Zagreb mali početak dugoročne suradnje. Našli smo se na dva projekta, jedan je ‘Sjećanje na Arsena Dedića‘ a drugi je koncert u Vukovaru, gdje se Komora već uključila u obnovu Vodotornja."

Najveće pojačanje u novoj sezoni svakako je novi šef dirigent David Danzmayer. On je rekao da je zaljubljen u Hrvatsku od svojih fakultetskih dana, odnosno od kada je imao djevojku Hrvaticu. Sa Zagrebačkom filharmonijom osjetio sam posebnu povezanost, vrlo su emotivni - rekao je Danzmayer:

"To je ono što tražim u glazbi. Kad publika dođe želim da je osjete. Ne želim da ljudi dođu, slušaju note i lijepu melodiju, želim da dođu na naše koncerte i osjete nešto. Filharmonija je odlična u tome. Kvaliteta glazbenika je odlična i s njima možemo puno raditi."

U njenim programima Zagrebačku filharmoniju srdačno podržava i grad Zagreb - rekao je zamjenik pročelnika za kulturu Tedi Lušetić:

"Ja bih htio da naša filharmonija bude ambasador, ne samo grada Zagreba nego i cijele Hrvatske, da bude taj promicatelj hrvatske kulture.