Događanja

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Burić: "Antifašizam je u temeljima moderne države"

Sinoćnja slavljenička atmosfera zbog sjajnog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije nastavila se i tijekom cijelog današnjeg dana u Hrvatskoj. Sve se poklopilo s neradnim prazničkim danom. Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan antifašističke borbe, u spomen na osnutak prve antifašističke postrojbe u tadašnjoj okupiranoj Europi – Prvoga sisačkoga partizanskoga odreda.

Dinko Burić   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Dan antifašističke borbe tradicionalno je u Osijeku obilježen polaganjem vijenaca u perivoju Kralja Tomislava na mjestu gdje se nekada nalazio spomenik stradalim osječkim antifašistima.

Vijence su položila izaslanstva grada i Osječko-baranjske županije, a počast žrtvama fašizma u Osijeku odala su i izaslanstva Židovske općine Osijek, SDP-a, Vijeća srpske nacionalne manjine, Zajednice udruženja antifašista Vukovarsko-srijemske županije te domaćini iz Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Osijeka. 

"Željeli bi da mlađe generacije zapamte prilike koje su se događale za vrijeme kada je formiran Sisački odred, kada su se u ovoj Hrvatskoj stvarale borbene grupe i jedinice sposobne za suprotstavljanje neprijateljskom osvajanju Europe", poručio je tom prigodom Jovan Nišević iz Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Osijeka, jedan od rijetkih živućih boraca iz 2. svjetskog rata u Osijeku.

Prigodnim riječima čestitku u povodu praznika uputili su i zamjenik gradonačelnika Osijeka i župan.

Dan antifašističke borbe tradicionalno je obilježen i u Belišću, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika palim borcima i žrtvama fašizma postavljenog 1948. godine. Tradicija je to od koje u belišćanskoj gradskoj upravi ne odustaju.

"Jer je antifašizam u samim temeljima neovisne i samostalne hrvatske države i zapisan je u našem Ustavu, i na ovaj način poštivanjem naše povijesti odajemo počast zaista svima koji su uložili svoje živote u temelje neovisne i samostalne hrvatske države. Ovaj dan se u Belišću oduvijek obilježavao i takav je red i tako će uvijek i biti", kazao je Dinko Burić, gradonačelnik Belišća.

Središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe tradicionalno je održano u šumi Brezovica kraj Siska, gdje je i osnovan prvi partizanski odred u Hrvatskoj i Europi, ali bez najvišeg državnog vrha.