Događanja

FESTIVAL DOBRIH EMOCIJA

Za 18. Špancirfest mnoštvo noviteta

Ovogodišnji Špancirfest, festival dobrih emocija i uličnih šetača, sve je bliže, a novosti vezanih uz njegovo ovogodišnje izdanje svakog je dana sve više.

Špancirfest   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Meda Servis

Od 19. do 28. kolovoza trajat će Špancirfest koji svake godine u Varaždin privuče brojne šetače iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva. Za svoj će osamnaesti rođendan varaždinski festival kreativnosti Varaždince i njihove goste počastiti s mnoštvom noviteta, a po raznovrsnosti i kvaliteti sadržaja sigurno će opet biti jedno od najkvalitetnijih hrvatskih festivalskih događanja.

Zasigurno je najveća novost širenje programa festivala na Kapucinski trg, čime Špancirfest osvaja cijelu varaždinsku povijesnu jezgru i postaje jedini hrvatski festival koji se održava na 35 hektara površine. Tu je i festival hrane i pića na Starom gradu na kojem će neki od najboljih hrvatskih restorana ponuditi svoje inačice ulične hrane, a tijekom noćnih sati taj će se prostor pretvarati u klub na otvorenom.

Špancirfest 2016 započet će rođendanskom zabavom iznenađenja, a svoju će punoljetnost festival obilježiti i izdavanjem parfema 18, kao i poštanskim žigom kojim će se Hrvatska pošta koristiti u petak 19. kolovoza. Direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, Jelena Toth, najavljuje još neke novosti: 

"Od multimedije izdvojila bih veliki 3D mapping s pirotehničkim efektima na pročelju gradske vijećnice. Prvi puta će biti izvedeno virtualno crtanje uz pomoć avatarske rukavice i slika će biti aplicirana na pročelju Gradske vijećnice".Napravljen je odmak i kad je riječ o kazališnim predstavama.

"Osjetili smo da građani i Varaždinci voli stand-up komediju tako da smo u program kazališnih predstava uveli predstavu Đurologija, stand-up komedija koja je trenutno najgledanija predstava u regiji. Dolaze nam i najbolji komičari iz Studija smijeha".

Noviteta ima još, teško ih je sve nabrojiti, a organizatori se nadaju da će to privući još više posjetitelja nego što ih je bilo ranijih godina. Tijekom prošlogodišnjeg je festivala u Varaždinu, prema podacima Porezne uprave Varaždin, ostvareno 33,7 milijuna kuna prometa u ugostiteljstvu i trgovini, što je bilo 4 posto više nego godinu prije. Isto tako, na Špancirfestu 2015 sudjelovalo je 8 posto više izlagača nego 2014. godine, od kojih je njih 9 posto bilo iz inozemstva, 31 posto iz Zagreba i Zagrebačke županije, 37 posto iz Varaždina i Varaždinske županije te 23 posto iz ostalih dijelova Hrvatske.

Isplativost sudjelovanja na Špancirfestu i ove su godine prepoznali izlagači iz cijele Hrvatske i inozemstva. Za kraj, samo neki od izvođača koji će nastupiti na 18. Špancirfestu! Svakako najveća zvijezda Manu Chao i njegova La Ventura, ali tu su i Esma Redžepova, Zvonko Bogdan, Kiril Džajkovski, Rambo Amadeus, zatim Hladno pivo, Tedi Spalato, Tony Cetinski, Neno Belan i Fiumens i brojni, brojni drugi izvođači, a svakako treba naglasiti još nešto - Francuska ulična skupina Transe Express, nakon prošlogodišnjeg nastupa priprema novo iznenađenje za sve posjetitelje Špancirfesta, veliki kazališno-cirkuski performans Mú, koji će biti najveći ulični performans do sada izveden u Hrvatskoj.