Moda & ljepota

NEKADA SU I OPASNE

Pazite na centimetre!

Štikle su jedan od najženstvenijih komada koji krasi svaku figuru te svaki stajling podiže na razinu više. No jeste li znali da štikle mogu biti itekako opasne?

Visoke potpetice   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Republika.eu/ Zadovoljna.hr

Nošenje štikli zahtjeva praksu i što ih više nosite to će vam u njima biti lakše hodati. No ovaj omjer se ne odnosi i na vaše zdravlje. Naime posljednje istraživanje provedeno na velikom uzorku žena objašnjava da nošenjem štikli sve više ugrožavate zdravlje u starijoj životnoj dobi.

Na samom početku nošenja visoke potpetice jačaju mišiće listova i gležnjeva, ali riječ je samo o vrlo kratkotrajnom efektu. Naime, žene koje štikle s potpeticom većom od 10 centimetara nose više od tri puta tjedno značajno povećavaju šansu za deformaciju svih zglobnih mišića.

Takve negativne promjene na mišićima dovode do brojnih kroničnih bolesti poput upale zglobova ili artritisa. Isto tako, efekt se odražava i na vašoj kralježnici.

Redovitim vježbama za koljena, listove (potkoljenice) i gležnjeve vaše će noge izgledati ljepše, ali i ostati zdrave i lijepe i u starijoj životnoj dobi. Zadovoljna.hr donosi nekoliko vježbi s kojima će vaše noge izgledati ljepše, saznajte!