Događanja

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH DOGAĐAJA U POVIJESTI HRVATSKE

450. obljetnica Sigetske bitke

Danas se obilježava 450. obljetnica Sigetske bitke kojom je završena jednomjesečna opsada tvrđave Siget u Mađarskoj koju je od 100.000 osmanskih vojnika pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog branilo 2500 vojnika, uglavnom Hrvata, pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog.

Piše: Media Servis

Riječ je o jednom od najznačajnijih događaja u povijesti Hrvatske, Mađarske i Europe, budući da je zaustavljanje moćne osmanske vojske na putu prema Beču bio prijelomni trenutak za zapadnu kulturu i civilizaciju koji je promijenio tok povijesti za nekoliko sljedećih stoljeća.

Nikolu Šubića Zrinskog, hrvatskog bana od 1542. do 1556., njegova je junačka pogibija pretvorila u hrvatskog i mađarskog nacionalnog junaka koji simbolizira junaštvo, požrtvovnost i domoljublje.

I u Hrvatskoj i u Mađarskoj 2016. proglašena je Godinom Nikole Šubića Zrinskog, a tijekom rujna, listopada i studenog 2016. u obje zemlje održat će se središnje manifestacije kojima će se obilježiti ovaj jubilej. Njihovo održavanje koordinira Povjerenstvo za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke kojem je na čelu predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a slično povjerenstvo djeluje i u Mađarskoj. Na ruševinama Starog grada Zrina po kojem je obitelj Zrinski dobila ime i gdje se oko 1508. rodio Nikola Šubić Zrinski ove nedjelju je već otkrivena spomen-ploča njemu u čast. području razvoja kontinentalnog turizma i kulture.

Jedna od središnjih točaka obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke bit će međunarodni znanstveni skup o Sigetskoj bitci i Nikoli Šubiću Zrinskom koji pripremaju HAZU, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski studiji i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko katoličko sveučilište. Skup će se održati 20. i 21. listopada u palači HAZU, a uz hrvatske povjesničare sudjelovat će i povjesničari iz Mađarske, Turske i Bosne i Hercegovine. Tom prigodom u palači HAZU će se 19. listopada održati i svečana akademija kojom će se obilježiti 450. obljetnica Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog.