Događanja

IZLOŽBA FENJERA

Ugođaj prošlih vremena na osječkoj Vodenici

U osječkoj Vodenici otvorena je izložba starih fenjera, prva i za sada jedina takva izložba u Hrvatskoj. Slične izložbe održavaju se u Americi, Francuskoj, Velikoj Britaniji, skandinavskim zemljama te većim europskim gradovima.

Ugođaj prošlih vremena na osječkoj Vodenici   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Vodenica u tami, a u njoj ugođaj prošloga vremena. Nekada su vodenice često radile noću, upravo pod svjetlima fenjera. Izloženi su primjerci iz razdoblja između dva svjetska rata. Vlasništvo su kolekcionara profesora Miroslava Kerna, koji u svojoj kolekciji ima preko stotinu fenjera, a za ovu izložbu izdvijio je primjerke koji svijetle na petrolej.

"Ovdje sve što vidite od fenjera jesu moje vlasništvo, a meni je to bila želja prezentirat, napraviti ovakav jedan lijepi događaj da ljudi malo vide to, da se skrene pozornost na to, da se na neki način to očuva. Imam ovdje fenjera u kolekciji koji su se proizvodili na području Hrvatske, točnije u Karlovcu. Postojala je tvornica Luna, osnovana 1916. godine, koja je proizvodila fenjere od 1916.", kaže Miroslav Kern.

Izložba je pobudila veliko zanimanje Osječana, a osnovni joj je cilj promocija starih fenjera i nekadašnjeg noćnog rada vodenica te obogaćivanje kulturnih sadržaja grada.