Književnost

JOSIP JURČEVIĆ

"Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti" – knjiga o organiziranom kriminalu u RH

Istraživač novije hrvatske povijesti Josip Jurčević, predstavio je u Osijeku svoju knjigu naslova "Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti". U njoj progovara o organiziranom kriminalu unutar sloja formalno najuglednijih građana i dužnosnika koji upravljaju državnim i društvenim institucijama u Hrvatskoj.

"Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti"   FOTO:STV
Piše: STV / Republika.eu

Iako se u naslovu ističe slučaj Perković, djelo povjesničara Josipa Jurčevića, koji je na tri suđenja za ratne zločine bio pozvan kao ekspertni svjedok, odnosno vještak, a vještačio je i u Haagu, odnosi se na puno širu sliku. Knjiga otvara niz tema koje su sustavno prešućivane, čulo se na predstavljanju, od političkih likvidacija nakon 1990. godine, pitanja uloga službe državne sigurnosti u otimanju teritorijalne obrane Republike Hrvatske, do traga opljačkanog novca koji vodi do američkog kontinenta. Motiv za nastanak knjige, ističe Jurčević je da se prokažu razni procesi u Hrvatskoj i da se nađe dovoljno snage za proces dekolonizacije i demokratizacije. 

"Ono najvažnije u knjizi jesu, drugi dio knjige, gdje su konkretni pokazatelji o pljački neviđenih razmjera koja se dogodila u Hrvatskoj. Financijski pokazatelji, imena, prezimena i nisam zaista nikakve druge kriterije imao nego objektivne. Vidjet ćete dakle bez razlike na stranke, ideologije i ove etikete koje se ljudima lijepe", kazao je Jurčević. 

U Hrvatskoj će se nužno s instrumentima i mehanizmima Europske unije, Vijeća Europe i NATO-a dogoditi stabilizacija, oni će nam uvesti pravnu državu i demokraciju, ali ne za naše interese nego da bi bili u globalnim uvjetima neokolonizirani, zaključuje Jurčević.