Brodsko-posavska

''EKLATANTAN PRIMJER NEODGOVORNOG VLASNIKA''

Četiri muškarca zbog trihinele završila u bolnici

Četiri muškaraca s novogradiškog područja u dobi od 19 do 45 godina zbog konzumiranja zaraženog svinjskog mesa završila su u slavonskobrodskoj bolnici s trihinelom - zaraznom bolesti koja je u Brodsko-posavskoj županiji inače gotovo iskorijenjena.

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Nakon šest godina, naime, oni su prvi oboljeli od te opake bolesti zbog neodgovornog ponašanja vlasnika koji je odlučio meso svinje iz vlastitog uzgoja ne odnijeti na analizu. Od triju svinja jedna je bila zaražena, a posljedice trihineloze ostat će zaraženim muškarcima do kraja života.

- To je eklatantan primjer neodgovornog vlasnika svinje koji je svoju obitelj, svoje prijatelje i ljude s kojima je dijelio to meso izvrgnuo velikoj pogibelji i bolesti - izjavio je veterinarski stručnjak i zamjenik ministra poljoprivrede Damir Agičić.

Već dugi niz godina obvezan je pregled svinjskog mesa prilikom klanja i od tada slučajeva obolijevanja od trihineloze nije bilo, napominje dr. Nenad Pandak, šef Odjela za infektivne bolesti slavonskobrodske bolnice. Ističe kako ga čudi poigravanje sa zdravljem, pogotovo zato što su pacijenti izjavili kako gotovo nikad ne provjeravaju meso zaklanih svinja, pa i kod drugih gdje sudjeluju na svinjokolji.

Dosad su očigledno imali sreće, no sad su završili u bolnici s upalom srčanog mišića, što bi inače za neke slabije, kronične bolesnike moglo završiti smrtnim ishodom.

- Za tako malo novca ne vrijedi strahovati od bolesti za cijeli život, pogotovo kad su u pitanju djeca, unuci... Važno je meso pregledati i onda bez problema uživamo u kobasicama i drugim proizvodima - rekao je. 

A Damir Agičić ponovno upozorava one sklone tradicionalnoj svinjokolji da im ne bi smio biti problem dati 49 kuna za pregled zaklane svinje jer upravo u svinjcima one su u kontaktu s glodavcima pa stoga i u opasnosti od zaraze.

Izvor: Glas Slavonije