Ostalo

SNIJEGA IMA U SVIM KRAJEVIMA

Normalizira se stanje nakon jučerašnjeg nevremena, čeka se novo

Obilne kiše, jaki vjetar i snijeg slika je oštre zime koja je zahvatila Europu. Nakon jučerašnjeg snijega danas mirnije u Hrvatskoj. Nove oborine čekaju nas nakon vikenda.

Snijeg u Osijeku   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Media Servis

Lopate i ralice sinoć su bile najčešće viđeno sredstvo na cesti. Dok odrasli čiste, namjlađi uživaju. Snijega ima u svim krajevima unutrašnjosti, najviše u gorskim. Jutros je ponovno padao i u Konavlima. Velik dio istarskog poluotoka noćas sa zabijelilo. Snježni pokrivač prekrio je unutrašnjoj Istre, Pazin i okolicu ali i staru općinu Rovinj, točnije padalo je u Balama, Kanfanaru, Žminju i okolici sve do Rovinjskog Sela ali ne i u Rovinju. Rukovitelj službe održavanja Bina Istre Dano Červar u izjavi za Rovinj FM istaknuo je kako je 12 ekipa na terenu. Dvije baze, ona u Kanfanaru i kod tunela Učke, spremne su za sve vremenske uvjete:

"Tu su nam baze gdje imamo uskladišteno oko 350 tona soli, tako da ne očekujemo za sada probleme." Snježno nevrijeme koje je jučer i noćas zahvatilo gotovo cijelu Hrvatsku uzrokovalo je oštećenja i prekide na distribucijskoj mreži na području više županija. U najvećem broju slučajeva prekidi su izazvani velikim količinama mokrog snijega koji je uslijed svoje težine uzrokovao pucanje vodiča i pad stabala na dalekovode, a zbog čega je tijekom noći i jutra ukupno 50.000 kupaca ostalo bez električne energije.Mokar i težak snijeg donio je probleme u opskrbi električnom energijom u dijelu Karlovačke županije. Ekipe karlovačke Elektre su na terenu i otklanjaju kvarove.

"Ako vrijeme bude ovakvo i ako ‘malo stegne‘ bit će puno bolje, jer ovo toplo vrijeme i snijeg na granama to otežava, međutim sudeći i po intenzitetu poziva situacija se bitno poboljšala i dosta velik broj potrošača je dobio struju. Obično, prvi snijeg napravi veće probleme, ali za dalje ne očekujemo veće probleme" rekao nam je Dean Ravitović ize Elektre Karlovac. Poremećaja u opskrbi električnom energijomima bilo je i u Lici. Situacija je pod kontrolom i većina kvarova je otklonjena, kaže Ernest Petry, direktor Elektrolike.

"Što se tiče područja Elektrolike Gospić za sada se stabilizirala energetska situacija. Noćas je bilo problema, ali su dečki već u 3 sata jutros na području Gospića, a potom i na području pogona Plitvička jezera pristupili otklanjanju kvarova. Trenutno je većina kvarova otklonjena" kaže Ernest Petry, direktor Elektrolike. Cijelu noć na terenu bile su i ekipe zagrebačke Zimske službe. Do ponedjeljka ujutro cijeli grad mora biti potpuno čist od bljuzge, poručio je jutros gradonačelnik Milan Bandić koji je tradicionalno obišao zimsku službu.

"Grad mora u ponedjeljak biti ko špigl. Mora sve biti polizano što se tiče tramvajskih stajališta, autobusnih i prilaza svim institucijama. Ne smije nitko zgaziti u bljuzgu bilo gdje. Ukoliko toga bude bit će i posljedica" upozorio je Bandić. A tko mora na put, obavezno provjerite stanje na cestama koje se mijenja iz sata u sat.