Osječko-baranjska

KRALJICA KOLINJA NA NATJECANJU

Održana 11. Lučka kobasijada

Ovoga vikenda u Baranji održana je još jedna kobasijada, 11. u Luču, koju tradicionalno krajem siječnja organizira tamošnji nogometni klub. Na Lučkoj kobasijadi ocjenjuje se kvaliteta domaćih kobasica, a najbolje budu prigodno nagrađene.

Kraljica kolinja na natjecanju   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Kraljica kolinja opet na natjecanju u Luču. Obično pristigne tridesetak uzoraka. Crvenijih i manje crvenih kobasica, manje ili više ljutih, slanih i neslanih, s više ili manje bijeloga luka, duže ili kraće dimljenih. Stručni ocjenjivački sud zna najbolje ocijeniti razliku i bolju od lošije kvalitete, ali za jelo sve su, više manje, ukusne i dobre, kažu organizatori ovoga natjecanja.

Za dobru kobasicu potrebno je domaće svinjsko meso, domaća paprika i ostali sastojci te dobar majstor koji će sve to znati dobro ukomponirati, kažu Lučani.

Za razliku od grabovačke kobasijade, na kojoj organizatori sve uzorke obare u istom kotlu i njima počaste goste, Lučani, nakon proglašenja pobjednika, na stolove postave suho narezane kobasice, a druženje, obično uz živu glazbu, potraje do duboko u noć.