Osječko-baranjska

GIMNAZIJA GAUDEAMUS UVELA ONLINE NASTAVU

Gimnazijalci nastavu prate iz udobnosti svog doma

Za mnoge je san raditi ili pohađati nastavu od kuće. Zahvaljujući tehnologiji to je danas i moguće, a učenici gimnazije Gaudeamus iz Osijeka jedan dan u tjednu nastavu prate sa zaslona računala iz udobnosti svog doma.

Piše: STV / Republika.eu

Potrebno je tek računalo i pristup internetu i učenici mogu pratiti nastavu iz udobnosti svog doma, ili s bilo kojeg drugog mjesta po njihovoj želji. Jednom tjedno, svi predmeti po rasporedu se održavaju, ali učionice su prazne. 

"Nastava se izvodi po principu da ja kao nastavnik u razredu otvorim prezentaciju preko aplikacije Big blue button gdje im jednostavno projiciram prezentaciju. Oni kod kuće se ulogiraju u sustav, uđu u predmet koji je njima trenutačno na rasporedu i prate prezentaciju normalno, sve kao da su na nastavi, ali su opet kažem, kod kuće", kazao je nastavnik Mario Frohlich. 

Kroz ovaj sustav mogu se pisati i ispiti, a ocjenjivanje se vrši automatski. Mogućnosti za prepisivanje su svedene na minimum jer su ispiti vremenski ograničeni i svaki učenik dobiva nasumično generiran raspored pitanja i ponuđenih odgovora. 

"Mislim da je ovo jako dobro jer imam mogućnost učiti u nekoj svojoj okolini gdje se bolje snalazim i osjećam se opuštenije dok učim u svojoj sobi, u krevetu, a isto tako dobra je komunikacija s kolegama i možemo zajedno riješavati zadatke isto kao da smo u razredu iako je svatko kod svoje kuće", kazala je učenica Tonia Krstanović.

Gradivo svih predmeta, pa čak i teorijski dio tjelesne i zdravstvene kulture može se predavati i usvajati na ovaj način. Postoje opcije za interakciju i učenici u svakom trenutku mogu postaviti pitanje. 

"Ne možemo svi u isto vrijeme razgovarati, ali postoji opcija za dizanje ruke i onda vi zapravo razgovarate dok vas drugih 20 učenika sluša kao i profesor, pa vam odgovara i većinom možete vidjeti profesora praktički na svom ekranu dok vam pojašnjava na ploči ili putem prezentacije koja stoji već u programu", kazao je učenik Roko Juraj Rosso. 

Ukoliko nas profesor prozove, a mi se ne javimo, možemo dobiti neopravdan sat, kao da nismo došli na nastavu, pojašnjava Roko. A uz učenje klasičnih predmeta, učenici na ovaj način bruse i svoje vještine rada s računalom.