Osječko-baranjska

EPILOG BURNE SKUPŠTINE

Mali udjeličari Cestinga odbili županovo miješanje u poslovanje njihove tvrtke!

Udjeličari osječke tvrtke Cesting na popodnevnoj izvanrednoj skupštini odbili su prijedlog župana Vladimira Šišljagića koji je tražio smjenu Nadzornog odbora Cestinga. Nadzorni odbor je, podsjećamo, odobrio prodaju trezorskih udjela, a jedna od ponuda je i ona direktora tvrtke, Marka Bagarića. On je pak objavio kako je povukao tužbu koju je podigao pred Trgovačkim sudom.

Izvanredna skupština Cestinga   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu / STV

Cesting, koji je u većinskom vlasništvu Osječko-baranjske županije, posebnu pozornost medija i javnosti privukao je kada je na Županijskoj skupštini navedeno kako županija nije bila obaviještena o pokušaju prodaje trezorskih dionica te tvrtke za koje je najvišu ponudu od 7 milijuna 400 tisuća kuna istaknuo upravo direktor tvrtke, Marko Bagarić, a što je u županiji ocijenjeno "pokušajem neprijateljskog preuzimanja".

Župan Vladimir Šišljagić prije nekoliko dana na izvanrednoj konferenciji za medije obratio se i javnosti te zaposlenicima i malim udjeličarima poručivši kako želi spriječiti neprijateljsko preuzimanje tvrtke.

Podsjećamo da je privatizacija Cestinga započela u rujnu 2008. godine nakon što je odlukama Poglavarstva i Županijske skupštine povećan temeljni kapital tvrtke sa prethodnih 10 milijuna, na 24,5 milijuna kuna. Zaposlenici su mogli otkupiti udjele u nominalnoj vrijednosti od najviše 10.000 eura preračunato u kune. Cesting je privatiziran tako da se zaposlenicima i umirovljenicima tvrtke omogući da po prihvatljivim, realnim i poštenim uvjetima dođu do većinskog paketa od 50 posto vlasništva tvrtke.

Zanimljiva koincidencija je to da svih ovih godina na ponuđenu prodaju udjeličarskog udjela u vlasništvu Cestinga Osječko-baranjska županija i župan Šišljagić, kao udjeličar nisu iskazivali interes za kupovinu ponuđenih udjela. No, pojavom sukoba unutar HDSSB-a, došlo je i do razmimoilaženja dugogodišnjih stranačkih kolega Šišljagića i Bagarića, a povećan je i interes županijske Uprave i Šišljagića za ovo poduzeće, što je kulminiralo današnjim pokušajem smjene Nadzornog odbora.

Na današnjoj skupštini osim što su odbili smijeniti četiri člana Nadzornog odbora udjeličari su odbili i županov prijedlog o povlačenju trezorskih odnosno vlastitih udjela kako bi se malim udjeličarima povećao postotak vlasništva u tvrtki.

Direktor Marko Bagarić koji tvrtku vodi 20-ak godina termin "neprijateljsko preuzimanje" nazvao je zlonamjernim. Kazao je kako je njegova ponuda bila korektna i tržišna i od Trgovačkog suda zatražio suglasnost za prijenos udjela, a danas odustao od tužbe.

Po završetku burne izvanredne skupštine župan Šišljagić oglasio se na svojoj Facebook stranici navodeći kako mali udjeličari nisu prepoznali nastojanja županije da pokuša zaštititi njihove interese, a Cestingu zaželio nastavak uspješnog poslovanja.

KRONOLOGIJA DOGAĐAJA:

I DIORadnici Cestinga i mali udjeličari bili su većinski vlasnici tvrtke, a poslije ponedjeljka to više nisu!

II DIO: Šišljagić želi ovladati Cestingom te smijeniti Bagarića i Ercegovca, a male udjeličare pretvoriti u još manje!

III DIO: Udjeličari krenuli u „rat“ protiv župana Šišljagića, a on stavlja u NO Cestinga svoje političke ulizice uz nagradu od 100.000 kuna!