Politika

INICIJATIVA MINISTRA OBRANE

Plenković o vojnom roku: Raspravljat ćemo o toj ideji

Uvođenje obveznog vojnog roka opet je aktualno. S inicijativom je premijera Plenkovića upoznao ministar obrane Damir Krstičević. Ostaje vidjeti što će od svega toga na kraju biti.

Premijer Plenković u posjetu vojarni na Plesu   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Media Servis

Posljednjih dana sve se glasnije šuška o povratku obveznog vojnog roka, a sada je ministar Krstičević upoznao i premijera s inicijativom koja se razmatra i analizira. Govoreći na ovu temu Krstičević ističe da moramo biti svjesni novih ugroza, prijetnji i rizika koji su kompleksniji nego prije.

 "Ja to ne zovem vojni rok, nego temeljno vojno osposobljavanje. Ja kao ministar skupa s načelnikom Glavnog stožera, dali smo zadaću da pripremimo projekat, da u tom projektu mi trebamo analizirat sve moguće varijante i što je vrlo bitno odgovornost prema financijama", rekao je ministar. A financije su uvijek problem, pa novac podrezuje krila ambicioznosti. Stoga ideja o kojoj se govori je, kako ministar kaže, vojno osposobljavanje u trajanju od tri do četiri tjedna.

"Ako donesemo tu odluku u ta tri-četiri tjedna učili bi o prvoj pomoći, samopomoći, solidarnosti, humanosti, kako pomoći nekome, ako imamo prirodnu katastrofu, nesreću, poplavu, požar koja je procedura, kako pomoći civilnoj instituciji, da li zakopati kanal, da li posaditi cvijeće. Mislim da nam je to sve skupa potrebno", objašnjava ministar. Vojni rok, pa trajao on tek nekoliko tjedana i isključivo u ljetnim mjesecima bez troškova grijanja i zimske odjeće i obuće, svejedno košta. Ministar financija Zdravko Marić.

"Ministarstvo obrane za takve iznose sigurno u okviru svojih mogućnosti može napraviti određene preraspodjele, ali naravno i Vlada će tu i ukupni proračun stajati", rekao je Marić. Premijer kaže, ipak ne košta previše.

"Ovo o čemu govori ministar čini mi se da nije nešto što bi zahtjevalo pretjerano velika sredstva. Zbog toga mislim da to nije nešto što bi bilo s financijskog aspekta teško izvesti", istaknuo je premijer. I što će od svega toga na kraju biti?

"Što se tiče ove ideje o vojnom roku, dakle hrvatski narod voli hrvatsku vojsku, to je ono što znamo i vidimo. Ono što ministar želi je da jednom ovakvom inicijativom, mjerom popularizira Oružane snage, učini ih atraktivnim mladim ljudima, onima koji se ne sjećaju Domovinskog rata. To je jedna od ideja o kojima ćemo raspravljati sljedećih tjedana i mjeseci", rekao je premijer. A već danas na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost premijer, predsjednica i ostali članovi raspravljali su o aktualnim izazovima.

"Smatramo da u ovakvim globalnim okolnostima Hrvatska mora biti na razini izazova koji su pred nama", zaključio je Plenković.