Razno

ZAPOČEO ŽENSKI MJESEC - VELJAČA

Maškare osvajaju gradske ulice a zaljubljeni slave svoj dan!

Veljača je mjesec maškaranja i ludovanja, mjesec u kojem ljubuju mačke, a zaljubljeni slave svoj dan

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu

Siječanj nam je završio i stigla je veljača. Mjesec koji je obilježen mnogim događanjima i zanimljivostima.

Osim što je veljača najkraći mjesec u godini, obično ima 28 dana, ali u prijestupnim godinama 29 dana, veljača je jedini mjesec ženskog roda. Stoga, ne treba zanemariti činjenicu da je veljača mjesec isključivo posvećen ženama.

Poklade je svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju poklade ili fašnik, koji su više vezani uz određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj. 

U svim gradovima diljem Lijepe naše održavaju se manifestacije i karnevalske povorke. 

U Slavoniji i Baranji prepoznatljive su Buše u baranji. Strašne buše imaju zamaskiranu glavu i lice, na tijelu dugačak kožuh preokrenut tako da je runo na vanjskoj strani, te oko pojasa remen na kojemu visi klepka i na nogama bijele platnene gaće napunjene slamom svezane ispod koljena, a umjesto cipela čizme ili opanci. Strašni buše u rukama nose štap ili sablju i zvono. Lipe buše su mlađi momci i djevojke obučeni u narodnu nošnju i to često kao suprotni spol. Prati ih nemaskirana glazba i posjećuju svaku kuću gdje nema smrtnog slučaja. Darovima koje prime kasnije plaćaju svirače. 

Veljača nam je prepoznatljiva i po još jednoj zanimljivosti. Naime, u valjači se slavi Dan zaljubljenih. Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih blagdan je koji se obilježava 14. veljače.

U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao blagdana zaljubljenih uglavnom vezuje uz utjecaje iz američke popularne kulture, ali je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se za djecu dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu.

Svim zaljubljenima Veljača donosi mnoge lijepe trenutke. Na Valentinovo iznenadite svoje djevojke ili dečke i priredite im prigodna iznenađenja. Važno je napomenuti da nije sve u skupim poklonima i materijalni stvarima, budite kreativni i maštoviti!

Osim ljubavnih parova, u Veljači nam se ljube i životinje, odnosno mačke. Naime, veljača je obilježena kao mjesec kada se mačke najviše pare a sve to uzrok klime i početak sve dužih dana.

Ako ovih dana budete čuli izraz „Nervozan kao mačka u veljači“, zasigurno ćete znati o čem se radi!