Ostalo

VRHOVNI SUD

Odbijen zahtjev Dine Kontića da se ponovljeno suđenje za "garažu" i "selotejp" vodi u Osijeku

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je zahtjev jednog od optuženih u takozvanim slučajevima "Garaža" i "Selotejp" da se ponovljeno suđenje umjesto u Zagrebu održi u Osijeku. Zahtjev za promjenom nadležnosti podnio je optuženi Dino Kontić početkom kolovoza prošle godine, nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu i zatražio novo suđenje.

Vrhovni sud   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

U obrazloženju zahtjeva da se suđenje u takozvanim slučajevima "Selotejp" i "Garaža" umjesto u Zagrebu održi u Osijeku stoji kako svi optuženici i većina svjedoka imaju prebivalište na području tog grada te da je većina optuženika već odslužila zatvorske kazne. 

Također je istaknuto da prenošenje nadležnosti na Županijski sud u Osijeku opravdavaju i ekonomski razlozi vezani uz troškove dolazaka u Zagreb, s obzirom na činjenicu da se svi dokazi nalaze na području Osijeka, ali i da atmosfere eventualnog utjecaja na svjedoka niti povećanog medijskog interesa ili uznemirenosti nema. 

Državno odvjetništvo tvrdilo je pak kako i dalje postoje razlozi zbog kojih je Vrhovni sud za vođenje ovog postupka odredio Županijski sud u Zagrebu. 

Vrhovni sud zahtjev za promjenom mjesta suđenja proglasio je neosnovanim pa će se i novo suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima voditi u Zagrebu. 

Presudom je iznimno nezadovoljan odvjetnik optuženog Dine Kontića, Radan Kovač koji je zahtjev i podnio i koji smatra kako će presuda sve optužene dovesti u vrlo težak položaj.

"Tko će uopće moći financijski izdržati taj maraton ponovno u Zagrebu?Dakle to je više od 100 svjedoka, svi okrivljenici su odavdje, obrana pretežno, vještačenja, mjesto događaja je tu, znači uviđaji ako se moraju raditi mora se ovdje dolaziti u Osijek i na Dravu", rekao je za STV odvjetnik Radan Kovač.

Odvjetnik Kovač upozorava i kako je nazočnost raspravama obvezna, te kako će sud onima koji ne budu mogli nazočiti određivati disciplinski pritvor

Optuženici će se tako naći u položaju da su zatvorske kazne iz prvog postupka odslužili, no da sada moraju ponovno u zatvor jer nemaju novca za put u Zagreb radi ponovljenog postupka. Kovač je dodao i kako je Vrhovni sud svojom presudom zapravo doveo u pitanje nepristranost Županijskog suda u Osijeku.

"Ono što me posebno zasmetalo u toj drugostepenoj odluci, kaže da sudovi u ovom radu moraju biti potpuno objektivni. Dakle proizilazi da osječki Županijski sud nije objektivan. Ali za Mamića je dobar. Kako je to moguće?", pita se Kovač.

Podsjećamo, Ustavni sud ukinuo je početkom 2015. prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u ovom slučaju. Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni sud je 28. srpnja ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje.