Putovanja

"ZAJEDNO MOŽEMO"

Hrvoje Jurić biciklom od Londona do Istanbula za potrebite obitelji

Iza njega su tisuće kilometara na biciklu. A ispred tko zna koliko. Putopisac Hrvoje Jurić osim po avanturističkim putovanjima na svom biciklu, poznat je i po humanitarnom radu. Pred njim je tako još je jedan izazov. "Zajedno možemo", humanitarno je biciklističko putovanje na kojem Jurić želi prikupiti novac za pomoć egzistencijalno ugroženim obiteljima, a putuje se od Londona do Istanbula.

Hrvoje Jurić   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu / Hrvoje Jurić putopisi

Hrvoje Jurić će svakodnevno biciklirati između 100 i 140 kilometara, osim kroz Alpe gdje će voziti između 60 i 90 kilometara, a putovanje će trajati 30 dana.

Zbog načina bicikliranja, Hrvoje će morati dobro znati balansirati fizičku i mentalnu snagu jer se ovakav način bicikliranja svrstava u "ultra maratnosku" kategoriju.

Pri povratku sa novcem koji se prikupio od putovanja će se kupiti  ulje, šećer, brašno, mlijeko i ostale namirnice za 15 potrebitih obitelji. Svi računi će biti javno objavljeni da ni jedna lipa ne ode u druge svrhe.

Ruta

Od Londona do Istanbula je 3000+ kilometara i ruta putovanja vodi preko Pariza, zatim Troyesa, od Basela do Verone preko cijelih Alpa (Zurich – Davos – Fluela – Reschen), sjeverom Italije do Trsta, odakle se spušta u Rijeku i preko Gornjeg Jelenja penje prema Zagrebu. Tu planira uzeti dan odmora, kako bi obavio gostovanja na televiziji, a zatim podravskom magistralom vozi do Vrbice, gdje odmara i nastavlja sve do Beograda. Od Beograda do Istanbula je ravno 1000 kilometara, a prati staru cestu do Niša, zatim preko Sofije i Plovdiva do Erdinea i 40 kilometara Grčke, da bi u konačnici stigao do Istanbula, opalio selfie i završio putovanje.

Tijekom putovanja, Hrvoje će na društvenim mrežama objavljivat fotografije, albume i statuse o mjestima kroz koja prolazi.

Humanitaran dio

Prvotna ideja bila je pomoći nekoliko egzistencijalno ugroženih obitelji, točnije udovica koje su nedavno ostale bez svojih muževa, ali i ikakvog primanja u obitelji. Zbog vrlo lošeg zakona o pravu na mirovinu (točnije obiteljsku mirovinu) velik dio tih obitelji provede nekoliko godina čekajući na rješenje obiteljske mirovine s vrlo malim, a u početku i nikakvim primanjima.

Tako je cilj kampanje narastao na 30 000,00 kn, tako da bismo mogli pomoći 15 obitelji. Ukoliko se prikupi više novca pomoći ćemo više obitelji.

Na ovaj način svaka donirana kuna biti će iskorištena, a po završetku putovanja (30 dana) završit će i ova kampanja.

Nakon povratka doma novac će biti uplaćen na račun udruge „Hrvatski avanturistički klub“, sa sjedištem u Splitu, čiji je predsjednik Željan Rakela i osoba koja je već godinama na putopisnoj sceni, ali što je u ovom slučaju još bitnije, aktivno se bavi humanitarnim radom.

"Ovo nije još jedna akcija s kojom će netko podebljati svoj račun. Ovo radim iz razloga jer sam se prije nekoliko godina našao u istom problemu kao i obitelji kojima pomažemo" - poručuje Jurić. Bilo je trenutaka kada je morao ostaviti sve iza sebe i uhvatiti prvi mogući posao na kojem je mogao zaraditi nešto novca kako bih platio režije. Radio je na građevini, dostavljao brzu hranu, pisao za druge.  U stari Passat je skupljao željezo i vozio ga na otkupne stanice. To su stvari koje ljudi ne vide kada prate njegova putovanja, ali to je sad manje bitno.